Ştiri

Sursa imaginii: nationalmuseum.md

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Cultură

16 Iul. 2019 / 13:40

Cultura muzicală din Moldova într-o expoziţie la Muzeul Naţional de Istorie

Istoria culturii muzicale din Moldova poate fi cunoscută mai bine din în expoziţia „Printre afişe şi instrumente muzicale”, desfăşurată la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei. Exponatele din patrimoniul cultural naţional au o valoare documentară şi artistică şi oferă vizitatorilor informaţii inedite despre diversitatea evenimentelor culturale din spaţiul nostru, relatează Moldova 1.

Cel mai vechi afiş datează cu anul 1900 şi anunţă un concert de muzică clasică ce a avut loc în faimosul Club al Nobilimii din Chişinău. Urmează afişe din anii 1930 despre evenimentele din sala de concerte a Conservatorului „Unirea”, recitalurile susţinute de Anastasia Dicescu şi alţi mari interpreţi ai vremii.

„Aceste afişe sunt tipic caracteristice epocii, fiindcă în acea perioadă afişele erau mici,preponderent se imprimau la tipografie pe hârtie de ziar şi erau destinate pentru avizier în interior sau se înmânau înainte de concert”, a menţionat Vera Stăvilă, cercetător ştiinţific la Muzeul de Istorie.

Cele 80 de afişe expuse în ordine cronologică se referă la evenimentele din domeniul muzicii clasice, populare, de estradă. Sunt afişe despre turneele interpreţilor şi colectivelor artistice, despre festivaluri şi concursuri naţionale şi internaţionale. Unele conţin autografele marilor personalităţi, altele sunt create de autori valoroşi.

În preajma unor afişe sunt etalate şi costumele de concert ale unor personalităţi între care Veronica Garştea, Serghei Lunchevici, Timofei Gurtovoi, Tamara Chiţaniuc.

O atracţie pentru vizitatori sunt cele 50 de instrumente muzicale: un pian la care a cântat Eugen Doga, viorile regretaţilor mari violonişti Gheorghe Heraru şi Serghei Lunchevici.

„Această vioară a fost a marelui compozitor şi violonist Eugen Coca, foarte important pentru cultura noastră, iar aici avem o piesă foarte interesantă, nici eu nu am ştiut că există, o harpă de la sfârşitul secolului”, a mai spus Vera Stăvilă.

„Foarte interesant. Poţi urmări evoluţia culturii muzicale. Nu mă aşteptam să văd atâtea exponate interesante”, spun vizitatorii.

„Expoziţia se bucură de un real succes, impresionează varietatea de afişe care vin cu o informaţie amplă,costumele personalităţilor, instrumentele muzicale, vizitatorii fac un excurs în istoria muzicală, teatrală a ţării noastre”, a spus Natalia Popovici, şefă de secţie la Muzeul de Istorie.

Expoziţia reprezintă rezultatul cercetării şi valorificării colecţiei de afişe şi instrumente muzicale de către angajaţii Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei şi poate fi văzută până la sfârşitul anului.

Comentarii