Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: trm.md

Ştiri / Cultură

27 Mar. 2020 / 12:35

Spectacole on-line de Ziua Internaţională a Teatrului

Astazi marcăm Ziua Internaţională a Teatrului. În fiecare an în aceasta zi actorii, regizorii, oamenii ce activează în teatre sunt premiaţi de către Uniunea Teatrală din Moldova. Pentru prima dată, anul acesta, din cauza Stării de Urgenţă, toate sălile de spectacole sunt inchise, iar cel mai important eveniment teatral al anului „Gala Premiilor UNITEM”, nu va avea loc tradiţional pe final de martie, evenimentul fiind contramandat pentru luna mai, transmite Radio Moldova Actualităţi.


Actorii teatrelor din ţară rămân izolaţi în case pe toata perioada Stării de Urgenţă. Ei respectă indicaţiile impuse de autorităţi, ca într-un final să poată juca din nou pe scenete teatrelor dragi.

„Le doresc rezistenţă oamenilor şi le mulţumesc enorm pentru tot ce fac, pentru că ies seară de seară la lumina rampei pentru a face ca lumea să fie un pic mai frumoasă, mai bună şi cred că dacă astăzi sunt anumite schimbări în Republica Moldova pe plan politic sau social se datorează şi nouă actorilor, care zi de zi am crescut o nouă generaţie de cetăţeni, de spectatori, merită să-i aplaudăm pe toţi actorii care au muncit uneori în condiţii inumane. Eu le doresc tuturor actorilor rezistenţă, sănătate şi să aşteptăm să treacă această problemă de pe capul omenirii şi să ieşim din nou zâmbind în faţa spectatorilor”, a menţionat Sandu Grecu, directorul Teatrului Naţional Satiricus.

Actorul şi directorul artistic al Teatrului Poetic A. Mateevici- Nicolae Jelescu are un mesaj scurt, dar convingator.

„Dragi cetăţeni trecem print-o primăvară frumoasă, dar cam greu de parcurs, vreau să vă îndemn să aplecaţi urechea la sfatul medicilor, să fim solidari cu ei şi să-i sprijinim pentru a combate mai uşor această molimă”, a spus actorul Nicolae Jelescu.

Şi actorii de la Teatrul Naţional ,,Mihai Eminescu,, spun că le este dor de spectatori, din ce în ce mai mult. Iar pentru a reduce din această distanţă artiştii au venit cu mesaje de susţinere de acasă.

„Mi-e dor de teatru, de repetiţii, de voi, de şoaptele din culisele teatrului”, a spus Petru Hadîrcă.

„Staţi acasă, din păcate este singura metodă la momentul actual de a ne salva familiile noastre”, a menţionat Nicu Suveică.

În contextul zilei de astăzi, şi actorii de la Teatrul Independent ,,Geneza Art”, s-au mobilizat, pentru a fi alături de public, în aceste clipe grele. Artiştii spun că neapărat va veni şi ziua când sala teatrului, din nou, va fi plină.

,,A venit timpul să medităm, să vorbim cu noi, să citim, să ascultăm natura...este o lecţie pentru toti”, a precizat Viorel Cozma.

,,Dincolo de frică şi panică s-a făcut liniste, de care nu a avut parte omenirea, staţi acasă şii pentru că este ziua teatrului- să ne vedem în curând la teatru”, a spus Mihai Bordian.

,, Dor de oameni, dor de lumină, dor de teatru...stând acasă citim, prima carte a fost Geneza, nu uităm şi de Glossa lui Eminescu ,,ce e val, ca valul trece”, aveţi grijă de familiile voastre, astăzi, nu mâine...şi pentru că este ziua teatrului să nu fim trişti”, a spus Daniela Burlacă

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Teatrulu,  a venit cu un mesaj de felicitare pentru cei din sfera teatrului şi ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Igor Şarov, .

„Este o zi specială care vine să ne reamintească despre importanţa uneia dintre cele mai vechi şi nobile arte. Teatrul reuşeşte şi în Republica Moldova să fie un domeniu în care se remarcă talente umane sclipitoare, şcoala naţională de teatru fiind una cu care trebuie să ne mândrim şi să o susţinem. Actorii sunt cei care de pe scena teatrului oglindesc scena vieţii şi ne dau mai multe speranţe în schimbările de bine la care trebuie să muncim cu toţii. Puţini ar fi crezut la început de an că vom petrece acest frumos început de primăvară ca într-o scenă de teatru al absurdului, izolaţi şi ameninţaţi de flagelul Covid-19. Teatrul însă vine să ne salveze şi în această situaţie. Vă invit pe toţi să accesaţi spectacolele de teatru disponibile online, în mod gratuit, pe paginile de internet ale teatrelor din Republica Moldova şi nu numai. Vă îndemn aşadar să staţi acasă alături de cei dragi şi să vă bucuraţi de arta teatrală”, se spune în mesajul ministrului Şarov.

Menţionăm că anual, începând din 1962, la data de 27 martie omenirea marchează Ziua Internaţională a Teatrului.

Comentarii