Ştiri

Sursa imaginii: bucurestifm.ro

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

25 Mai 2019 / 17:00

Despre Regele Carol al XII-lea, într-o carte lansată la Chişinău

File necunoscute despre personalitatea Regelui Carol al XII-lea al Suediei, care s-a aflat cinci ani pe meleagurile moldave şi a condus cu înţelepciune destinele ţării sale, aflăm din cartea „Refugiul regelui suedez Carol al XII-lea (1709−1714) în Imperiul Otoman. Calabalâcul de la Varniţa”. Volumul a apărut la o editură din Chişinău, iar autorul, Robert R. Denndorf este originar din România, stabilit de câteva decenii în Germania, relatează Moldova 1.

Prezenţa în spaţiul nostru a unei personalităţi europene de valoarea regelui suedez Carol al XII-lea a fost legată de împrejurări vitrege.

Autorul cărţii, Robert Denndorf este pasionat de istorie şi artă, colecţionează gravuri vechi  româneşti. Din acestea, dar şi din cercetările cronicilor suedeze, scandinave, româneşti, el descrie lupta, curajul şi demnitatea regelui suedez departe de Patrie, pe meleagurile moldave unde i-a fost permis să-şi construiască un oraş.

„Lângă zidurile cetăţii Tighina pe care Regele l-a numit  „Stockholmul meu”, de unde a condus mai mulţi ani destinele Suediei, a avut aici un Guvern complet, şi-a construit un oraş care a avea toate dotările caracteristice unui oraş, o biserică evanghelică, pentru că suedezii erau protestanţi, o biserică greco-ortodoxă pentru românii din slujba regelui, aşa numiţi valahi suedezi”, a declarat autorul cărţii.  

Despre personalitatea lui Carol al XII-lea au scris renumiţi istorici, scriitori, precum: Voltaire, Kogălniceanu, Xenopol, Iorga.  

„Cartea deschide o pagină nouă şi foarte largă în situaţia Europei de la începutul secolului al 18-lea, iar staţionarea lui Carol al XII-lea conferă acestui spaţiu un rol important, mai ales în momentul când noi încercăm să ne integrăm în spaţiul european”, a menţionat Silvia Corlăteanu, secretar ştiinţific la Institutul de Istorie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

În 1993 şi în 2016, arheologii din Moldova au făcut cercetări arheologie în această zonă.

Robert R. Denndorf a lucrat aproape zece ani la cartea pe care a scris-o iniţial în limba germană, apoi a tradus-o în limba română. Autorul a donat Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei câteva piese valoroase din colecţia sa legate de epoca şi personalitatea lui Carol al XII-lea, ce vor oferi celor interesaţi informaţii inedite despre faptele regelui suedez pe meleagurile noastre.

Comentarii