Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

11 Noi. 2019 / 19:24

Dezvoltarea ştiinţei în Moldova, în discuţie la un forum la Chişinău

Comunitatea ştiinţifică din Moldova susţine că în prezent nu deţine pârghii reale pentru a influenţa dezvoltarea ştiinţei, în condiţiile finanţării precare, fapt ce deja a determinat migraţia tinerilor cercetători spre alte ţări. Academicienii susţin că situaţia a degenerat începând din 2017, când cele 19 institute de cercetare din subordinea Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM) au fost trecute în gestiunea Ministerului Educaţiei. Subiectul a fost discutat la un forum prilejuit de marcarea Zilei Ştiinţei pentru Pace şi Dezvoltare. Tot astăzi, opt cercetători au devenit laureaţi ai Premiilor AŞM pentru rezultate ştiinţifice de valoare obţinute în 2018. De asemenea, mai mulţi oameni de ştiinţă au primit Medalia Democraţiei şi diplome din partea preşedintei Parlamentului, Zinaida Greceanîi, relatează Mesager.

„Conform legii, noi suntem consultantul strategic al Guvernului, noi elaborăm raportul cu privire la starea ştiinţei în Moldova. Totul este corect, dar noi nu avem pârghii reale de a influenţa asupra stării ştiinţei. Acele propuneri pe care le-am elaborat au fost transmise în adresa Preşedinţiei,  Parlamentului şi Guvernului, au fost o serie de discuţii şi cu şeful statului, în rezultat a fost înregistrată o iniţiativă legislativă din partea preşedintelui, care a fost expusă spre audieri pe 16 octombrie curent”, a declarat preşedintele AŞM, Ion Tighineanu.

Potrivit academicienilor, sfera cercetării şi inovării este finanţată de 80 de ori mai puţin pe cap de locuitor, comparativ cu media din statele UE. Nici finanţarea doar în bază de concursuri nu este văzută cu ochi buni.  

„Este într-adevăr o competiţie şi trebuie să câştige doar un proiect care acumulează o sumă mai mare de baluri. Ce se întâmplă cu echipa de cercetători care de-a lungul anilor a activat şi a creat o şcoală ştiinţifică?”, a precizat Alexandru Stratan, membru corespondent al AŞM. 

Reprezentanţii ministerului de profil susţin că sunt gata să discute îmbunătăţirea cadrului normativ actual.  

„De doi ani de când suntem fondatori am menţinut institutele de cercetare, nu am admis lichidarea, reorganizarea, fuzionarea acestora, am finanţat şi în condiţiile unei noi legi cu dublare de salarii, cu referire la finanţarea instituţională nu am avea nimic împotriva acestui concept decât dacă am găsi sursele financiare necesare. Cercetarea în Moldova este finanţată în proporţie de 0,25 la sută din PIB, asta înseamnă jumătate de miliard de lei”, a menţionat Elena Belei, secretară de stat la Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării.  

 

Comentarii