Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Cultură

05 Noi. 2019 / 16:30

Distinsul om de ştiinţă, academicianul Ion Dediu a fost condus pe ultimul drum

Comunitatea ştiinţifică l-a petrecut astăzi pe ultimul drum pe academicianul Ion Dediu, distins om de ştiinţă şi luptător pentru valorile naţionale. Mitingul de doliu a avut loc la Academia de Ştiinţe a Moldovei, instituţie căreia savantul i-a consacrat 62 de ani de muncă şi cercetare, transmite Mesager.

Comunitatea ştiinţifică l-a petrecut astăzi pe ultimul drum pe academicianul Ion Dediu, distins om de ştiinţă şi luptător pentru valorile naţionale. Mitingul de doliu a avut loc la Academia de Ştiinţe a Moldovei, instituţie căreia savantul i-a consacrat 62 de ani de muncă şi cercetare, transmite Mesager.

La aniversarea de 85 de ani de la naştere din 24 iunie, academicianul Dediu era fericit de respectul şi  căldura colegilor din Academie, dar şi împovărat de probleme de sănătate.

„Regret, fraţilor că nu vă văd feţele, nu vă văd, ce să-i faci, asta-i viaţa, dar în memoria şi în inima mea vă am pe toţi şi pe fiecare. Aş vrea să vă mai spun ceva, dar las pentru 90 de ani" spunea atunci Ion Dediu.

La doar 3 luni după popasul aniversar, academicianul Dediu a plecat în eternitate.

„A lăsat un foarte mare gol dar şi multe realizări în domeniu. Aţi lăsat în urmă o mare durere,  profesor şi v-aţi stins ca o lumânare dându-ne nouă posibilitatea să creştem şi aţi făcut-o cu talent, iscusinţă să învăţăm să iubim cartea, patria, pământul” a spus Maria Nedealcov, director al Institutului de Ecologie.

„O personalitate care şi-a consacrat toată viaţa, toate puterile fizice şi intelectuale pentru prosperarea ţării, prosperarea ştiinţei" susţine academicianul Teodor Furdui.

„Ne-a dus veste în toată lumea prin activităţile sale nu doar în domeniul ştiinţei, a fost om de Stat, a fost parlamentar din 1994 -2011. A participat la întruniri internaţionale organizate de ONU unde a semnat convenţii în numele Statului RM” a specificat Ion Tighineanu, preşedintele AŞM.

„Eu în sicriu i-am pus declaraţia de Independenţă şi Tricolorul, pentru asta a luptat foarte mult domnul Dediu. Am avut fericirea să trăim în aceiaşi perioadă, să ascultăm, să învăţăm de la el, Mulţumim..." a precizat Ludmila Scalinîi, deputat în Primul Parlament.

„A fost deschizător de drumuri, eu fiind studentă la filologie l-am avut ca profesor care preda cursul de Ecologie, a iniţiat structuri noi în vederea deschiderii societăţii pentru acest aspect foarte important, ecologia. Încuraja toţi tinerii, pe mine, personal, m-a susţinut într-un moment dificil” a specificat Ana Bantioş, doctor habilitat în filologie.

O delegaţie a venit din satul de baştină Rediu Mare.

„Atît timp cât Răutul îşi va scurge apa în albia lui mică care începe la noi în sat, atât timp cît se vor naşte copii la Rediu mare şi în ţara Moldova - numele lui Ion Dediu va rămâne viu în inimile noastre, în sufelete şi în veac" a adăugat Tatiana Postolachi, director la Gimnaziul „Ion Dediu” din Rediu Mare.

Impresionantă recunoştinţa spusă în versuri de Otilia Dediu şi trăită cu aceeaşi vibraţie de toţi membrii familiei.

„Cuvântul care-l caracteriza pe deplin este cuvântul "luminos", el era ca un soare. S-a confirmat prin toate faptele lui că a fost un bărbat al cetăţii. Mulţumim Doamne, că ne-ai dat aşa un părinte" a fost mesajul fiicei academicianului, Corina Fusu.

Academicianul Ion Dediu a plecat în eternitate la 3 noiembrie în urma unei grave maladii. Savantul a  fost înmormântat la Cimitirul Central din capitală.

Comentarii