Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Cultură

21 Ian. 2020 / 16:05

Distinsul om de ştiinţă, Ion Ciocanu, la ceas aniversar

Cavaler al adevărului, maestru şi salahor în lumea cuvintelor, ziditor de istorii literare şi distins om de ştiinţă. Sunt doar câteva aprecieri ce au răsunat la adresa criticului literar, Ion Ciocanu, cu prilejul aniversării a 80-a de la naştere. Expoziţia şi popasul literar au fost organizate de Muzeul Naţional al literaturii române „Mihai Kogălniceanu” şi Uniunea Scriitorilor din Moldova, relatează Moldova 1.

Respect, recunoştinţă, admiraţie în ochii confraţilor de condei pentru valoarea operei, curajul civic al lui Ion Ciocanu.

„Ion Ciocanu face parte din acea categorie de scriitori pe care eu i-aş numi cvazidizidenţi, în sensul că pînă în 1989 era considerat un scriitor susceptibil de acţiuni subversive. A fost abia tolerat de regimul comunist şi asta pentru că a avut întotdeauna o atitudine morală şi naţională faţă de problemele noastre stringente”, susţine Arcadie Suceveanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor.

Academicianul Mihai Cimpoi l-a numit „model de critic aristarh”.

„Aristarh este modelul de critic sever, dar drept, aşa este Ion Ciocanu, în tot ce a făcut, disociind valorile adevărate de cele false. A realizat nişte istorii literare, articole, sinteze literare”, spune Mihai Cimpoi.

În expoziţia, intitulată „Ion Ciocanu. În Căutarea argumentului de rigoare”, au fost etalate 120 de documente, cărţi, fotografii. Directoarea Muzeului Naţional de Literatură, Maria Şleahtiţchi a demonstrat cîteva manuscrise ale lui Ion Ciocanu din fondul muzeului.

„Ion Ciocanu merită atenţia şi veneraţia noastră  întrucît  pe parcursul anilor 1965, anul debutului şi până astăzi, dânsul a fost un scriitor care a apărat limba română, valorile şi continuă în acelaş ritm polemist să apere valorile care ne identifică”, consideră Maria Şleahtiţchi.

Angajaţii Bibliotecii Naţionale i-au consacrat pagini alese în calendarul Naţional 2020.

„Ion Ciocanu este un bun prieten al Bibliotecii Naţionale. Cu drag s-a documentat serviciul de cercetări bibliografice pentru a elabora acest articol despre viaţa şi activitatea lui Ion Ciocanu”, menţionează Elena Pintilei, directoarea Bibliotecii Naţionale.

Autor al peste trei mii de articole, cărţi, monografii, Ion Ciocanu a susţinut necesare rubrici despre cultivarea limbii la radio şi TV, s-a aflat mereu în albia adevărului .

„Mi-a apărut chiar zilele acestea o carte „Dialogul ca necesitate” care-i de la început pînă la sfârşit despre românitatea basarabenilor, despre imposibilitatea categorică a oricărei reîntoarceri la aşa-zisa limbă moldovenească. Limba moldovenească nu există, există grai moldovenesc”, a subliniat Ion Ciocanu.

Verticalitatea, personalitatea intelectuală şi culturală, vigoarea şi rigoarea ştiinţifică a creaţiei lui Ion Ciocanu au fost abordateşi la Simpozionul aniversar, organizat de Institutul de filologie „B.P.Haşdeu” al Ministerului Educaţei, Culturii şi Cercetării.

Comentarii