Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Cultură

17 Ian. 2020 / 14:29

Documentarul „Eu, Filimon Boghiu”, lansat la Teleneşti

Soarta crudă a fierarul care a opus rezistenţă regimului comunist, redată cu multă măiestrie în documentarul realizat de jurnalistul Efim Josanu, este cunoscută şi la Teleneşti, unde a fost arătată pelicula „Eu, Filimon Boghiu”, produsă la Studio „TeleFilm – Chişinău” al IP Compania „Teleradio – Moldova”.

Filmul a trezit interesul publicului. Zei de oameni de diferite vârste au venit la biblioteca publică din oraş pentru a vedea acest documentar. Oamenii au avut ocazia să discute cu autorul filmului, jurnalistul Efim Josanu, după care au urmărit cu mare atenţie documentarul.

Protagonistul documentarului Filimon Boghiu a fost un fierar, omorât cu cruzime de securişti pentru că ar fi opus rezistenţă regimului comunist. Filimon Boghiu şi fiul său au fost împuşcaţi în satul Ciulucani, localitatea de baştină a autorului documentarului.

„Filimon Boghiu, un personaj cu adevărat emblematic, aici sunt ţesute atâtea legende. Am socotit că cel mai bine e să rămân la mine în sat, pentru că de acolo a pornit şi acolo a murit Filimon Boghiu:Marea dramă a destinului lui s-a produs la 400-500 metri de casa noastră, nu aveam decât trei ani, dar cred undeva am auzit răpăituil mitralierelor”, a spus Efim Josanu.

Filmul a fost realizat de Efim Josanu şi Diana Donică la studioul TeleFilm Chişinău, iar prima proiecţie a avut loc la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” în decembrie 2019.

 

Comentarii