Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Cultură

07 Sep. 2020 / 19:41

Două cărţi ale jurnalistei Valeria Florea-Dascăl au văzut lumina tiparului

„Spune-mi, viaţă, că mă iubeşti” şi volumul de nuvele „Din autoizolare, pentru urmaşi” – sunt cărţile scriitoarei şi jurnalistei Valeria Florea-Dascăl care au văzut lumina tiparului în timpul pandemiei. Ultima a fost scrisă chiar în zilele pline de incertitudine. Valeria Florea-Dascăl şi-a împărtăşit bucuria apariţiilor editoriale cu telespectatorii postului public de televiziune, Moldova 1, unde a lucrat mai mulţi ani şi unde este cunoscută drept autoare a emisiunii „Schiţele jurnalistei Valeria Dascăl”, relatează Moldova 1.

La începutul lunii martie, Valeria Dascăl era pe cale să dea la tipografie romanul „Spune-mi, viaţă, că mă iubeşti”, dar pandemia a pus pe pauză activităţile şi toată viaţa noastră a fost dată peste cap. În asemenea momente de incertitudine şi frământări, i-a venit ideea unei noi cărţi.

„M-am aşezat la masă şi am scris 24 de pagini la computer. O lucrare pe care am intitulat-o „Din autoizolare, pentru urmaşi”. M-am gândit să pun în carte nuvele care au fost scrise până la COVID, să arăt viaţa cum a fost - bună, rea, dar a fost a noastră, fără măşti, fără mănuşi”, spune scriitoarea Valeria Florea-Dascăl.

În partea a doua „Din autoizolare”, Valeria Dascăl a scris despre virusul COVID-19, despre oamenii speriaţi, rămaşi fără lucru, despre străzile pustii, curajul şi lupta medicilor pentru viaţa semenilor, dar şi despre personalităţile decedate în această perioadă. Cartea este chiar un document, evenimentele fiind comentate de un subtil observator al vieţii. Între timp, a apărut şi romanul „Spune-mi, viaţă, că mă iubeşti”, care are o istorie inedită.

„O mare parte din tiraj, aproape tot, l-am dus la Centrul de dializă 1 şi la Centrul de dializă 2 şi le-am dat pacienţilor, medicilor, deoarece ei erau personajele principale ale acestui roman. Eu despre dânşii am scris, fiind pusă de soartă, când sora mea a trecut anul trecut la dializa 3. Eu m-am infiltrat în viaţa lor, eu trăiesc cu viaţa lor”, mai spune Valeria Dascăl.

Din cauza pandemiei, Valeria nu a fost prezentă la cununia fiului său stabilit la Viena, dar i-a expediat în dar noile cărţi.

Despre alte trăiri şi observaţii din timpul pandemiei vom citi şi în următoarele cărţi ale Valeriei Dascăl, deoarece scriitoarea continuă să noteze schimbările din lumea noastră şi lupta pentru viaţă.

Comentarii