Ştiri

Sursa imaginii: deschide.md

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Cultură

29 Sep. 2020 / 20:24

„Drama libertăţii”, colocviu literar-ştiinţific în memoria lui Paul Goma

O voce a libertăţii, rezistenţei şi curajului, astfel este apreciată personalitatea lui Paul Goma, originar din Basarabia, refugiat în România şi ajuns să locuiască şi să-şi scrie opera în Franţa. Scriitorul, care ar fi împlinit la începutul lui octombrie 85 de ani şi a decedat în această primavară de Coronavirus într-un spital din Paris, a fost evocat la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, relatează Mesager.

„Drama Libertăţii. Paul Goma" este intitulat colocviul şi expoziţia de carte - un omagiu şi o readucere simbolică acasă a scriitorului anticomunist, trecut prin vitregiile istoriei.

„Paul Goma a fost şi rămâne pentru noi un model, atât de scriitor care ne oferă o producţie de mare talent, cât şi un model de scriitor care se ridică în apărarea celor cărora li s-au încălcat drepturile umane”, a menţionat Aliona Grati, doctor habilitat.

„Şi închisorile, şi acele interviuri, acea celebră scrisoare adresată lui Ceauşescu în care îi cerea să se solidarizeze cu Carta 77 demonstrează ataşamentul faţă de valorile democratice. Toate acestea ţin de un om de mare caracter”, a spus Emilian Galaicu-Păun, scriitor.

Evenimentul „Drama Libertăţii. Paul Goma" este prilejuit de aniversarea a 85 de ani de la naşterea regretatului scriitor, memoria căruia trebuie perpetuată.

„În primul rând să-i edităm şi să-i reedităm cărţile, să le includem în programele şcolare pentru a fi studiate, cel puţin, romanul „Din calidor”, a menţionat Arcadie Suceveanu, preşedinte Uniunea Scriitorilor.

„Să pornim o iniţiativă şi chiar s-o scoatem la capăt: să instalăm un bust al lui Paul Goma pe Aleea Clasicilor, cel care alături de Constantin Stere şi Bogdan Petriceicu Hasdeu prezintă o valoare monumentală, o valoare care s-a născut în spaţiul dintre Prut şi Nistru”, a declarat Aliona Grati, doctor habilitat.

În data de 2 octombrie, când se vor împlini 85 de ani de la naşterea criitorului, la Muzeul Naţional al Literaturii Române "Mihail Cogălniceanu", dar şi în alte instituţii vor avea loc acţiuni de omagiere a regretatului Paul Goma.

Paul Goma s-a născut în 2 octombrie 1935 în satul Mana, Orhei. În 1944 s-a refugiat cu familia în România, apoi a trăit în Franţa, dar mereu a purtat în suflet dorul de meleagul natal.

Comentarii