Ştiri

Sursa imaginii: prime.md

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Cultură

09 Ian. 2020 / 19:16

Eugen Doga, compozitorul inspirat din opera lui Eminescu

Ca să intri în lumea lui Eminescu trebuie să fii pregătit spiritual, este ca şi cum ai intra într-o biserică: cu gândurile, sufletul, hainele curate! Sunt spusele marelui compozitor, academician Eugen Doga, care aproape de jumătate de secol se inspiră şi transpune în muzică divină creaţia poetului nepereche. Şi la acest început de an, echipa noastră l-a găsit la pian, interpretând piesele ce i-au marcat existenţa, relatează Mesager.

Fiind copil al regiunii transnistrene, Eugen Doga a descoperit mult prea târziu creaţia poetului de geniu

„O lume extraordinară care nu-mi era cunoscută, dar care a venit de parcă era aşteptată de mult timp acasă, casa este aici în sufletul meu, casa mea pentru Eminescu era gata şi a venit momentul şi am compus muzica pentru două coruri pe versurile lui Eminescu”, a spus compozitorul Eugen Doga.

După această primă experienţă din 1972 a urmat o pauză , după care compozitorul a revenit la Eminescu datorită unei cărţi de Veronica Micle

„Mamă dragă, ce poezii. Nu în fiecare vers, nu în fiecare cuvânt, dar în fiecare literă, în fiecare sunet era muzică. Şi m-am întors la Eminescu, şi am văzut aceeaşi lume care mă frământă, lumea care o simt, eu pur şi simplu o iau la braţ sau ea pe mine şi venim la pian şi o aşez pe note”, a spus maestrul.

„Floare albastră” este culmea poeziei lui Eminescu la începuturile lui, avea doar 16 ani când a început să scrie, atunci a apărut acest aisberg Eminescu în oceanul acesta spiritual. Eu nu am făcut, pur şi simplu, floare albastră, am făcut o istorie. Avem mare noroc de Eminescu. Eu cred că norocul este mai mare decât înţelegerea noastră, noi trebuie să revenim şi să-l înţelegem în complexitatea lui. El este atât de simplu şi atât de complicat, este greu de a te apropia de Eminescu, cea mai bună metodă este sinceritatea, aşa cum îl înţelegi - aşa vorbeşte cu opera lui Eminescu ceea ce încerc să fac”, a spus Eugen Doga.

Eugen Doga spune că astăzi opera lui Eminescu merită forme noi, moderne de expresie muzicală.

„Eminescu vrea o formă nouă, aşa cum a venit el în lumea literară, în cultura universală cu altceva1. Acum se cere un dialog al dragoste dintre Noi şi Eminescu, noi trebuie să dialogăm cu el. Aşa-i soarta, cu Eminescu deja sunt înfrăţit. S-a prins Eminescu de mine şi eu m-am prins de Eminescu ca să traduc opera lui Eminescu pe înţelesul tuturor”, a mai spus compozitorul.

Eugen Doga cunoaşte nu doar poezia, ci şi publicistica eminesciană

„Parcă este scrisă astăzi, deci nu s-a schimbat nimic, aceiaşi duşmani, aceieaşi corupţi. Eminescu trebuie cunoscut peste tot. El este nu numai pentru spaţiul românesc, el este universal, mai mult chiar, el este acela care s-a ridicat acolo, în cosmos”, a spus compozitorul.

Pe 15 ianuarie, când se vor împlini 170 de ani de la naşterea poetului, Eugen Doga invită pentru a şaptea oară admiratorii poetului la Salonul Muzical, unde vor răsuna creaţii inspirate din opera eminesciană.

Comentarii