Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Cultură

20 Iun. 2020 / 20:45

Expoziţia-concurs „Saloanele Moldovei” va fi vernisată de Ziua Limbii Române

În pofida restricţiilor impuse de pandemia de Coronavirus, mai ales a obstacolelor de a prezenta lucrările şi de a fi selectate de juriu, cea de-a 30-a ediţie aniversară a Expoziţiei-concurs de artă contemporană „Saloanele Moldovei” va avea loc la data stabilită tradiţional: 31 august, de ziua Limbii Române. Noutatea acestui proiect comun Bacău-Chişinău este că, din motive de siguranţă sanitară, artiştii din România vor expune la Bacau, iar cei din Republica Moldova - la Chişinău, relatează Mesager.

„Saloanele Moldovei”, o expoziţie cu tradiţii în viaţa culturală, a fost reluată la Bacău din iniţiativa distinsului pictor român Ilie Boca. Împreună cu artiştii de la Chişinău Mihail Grecu, Sergiu Cuciuc, ministrul Culturii de atunci Ion Ungureanu, alţi oameni de cultură au organizat primele două ediţii la Bacău. Cea de-a treia manifestare expoziţională comună a pictorilor de pe cele două maluri ale Prutului a avut loc în 1993, în premieră, la Chişinău.

„Mulţumim destinului nostru istoric, memoriei noastre istorice, care ne adună aici pentru că spaţiul văzut de ochiul dumnezeiesc al pictorului este un spaţiu sacru, este un spaţiu unde suntem ca nicăieri uniţi”, a spus Ion Ungureanu, fost ministru al Culturii.

Imagini de la a treia ediţie a Salonelor Moldovei de la Chişinău a postat recent pe reţelele de socializare echipa de la complexul muzeal din Bacău.

Pe parcursul celor 28 de ediţii care au urmat, pictorii din România şi din Republica Moldova au expus valoroase lucrări, vernisaje şi ceremonii de premiere, care au avut loc atât la Chişinău, cât şi la Bacău. În pofida pandemiei, s-a decis totuşi şi organizarea celei de-a 30-a ediţii a Saloanelor Moldovei.

„Prima etapă, preselecţia lucrărilor s-a facut online. Avem la moment  80 de artişti din Republica Moldova, care au fost selectaţi cu câte o lucrare pentru a participa. Datorită ambiţiei noastre de a ne integra în spaţiul comun românesc am ajuns la această frumoasaă aniversare şi cred că nu se va termina aici, nu ne va opri nici pandemia, nimic”, a menţionat Dumitru Bolboceanu, preşedinte UAP.

În premieră, cele 240 de lucrari ale tuturor participanţilor la Saloanele Moldovei vor fi expuse separat, şi asta din motive de securitate sanitară. 

„Expoziţia va fi montată la Bacău cu artiştii plastici din România, iar noi o vom face la Chişinău cu artiştii plastici din Republica Moldova”, a mai spus Dumitru Bolboceanu.

Şi ceremoniile de premiere vor avea loc separat. Astfel, autorii celor mai valoroase lucrari  se vor bucura de prestigioase premii din partea ministerelor Culturii din Republica Moldova şi din România, a uniunilor artiştilor plastici, precum şi a muzeelor de artă. Lucrările artiştilor plastici vor fi totuşi împreună, în catalogul „Saloanele Moldovei”, ce va fi editat la Bacău.

Comentarii