Ştiri

Sursa imaginii: mecc.gov.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

14 Noi. 2020 / 15:28

Expoziţia aniversară a artistului plastic Sergiu Cuciuc, la Muzeul Naţional de Artă

Frumuseţea naturii, meleagului natal, contactul cu valoroase opere de artă, şcoală, viaţă, talentul, dar şi munca l-au format ca artist plastic, care a creat un univers artistic inconfundabil. La cei 80 de ani pe care-i sărbătoreşte, maestrul Sergiu Cuciuc e în plină forţă de creaţie, dovadă este şi expoziţia aniversară inaugurată la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, relatează Moldova 1.

Primăvara, Festivitate, Oaspeţi doriţi - sunt doar câteva compoziţii pline de vigoare şi de simboluri realizate de maestrul octagenar Sergiu Cuciuc chiar în acest an.

„La 80 de ani parcă s-ar cuveni să venim cu o expoziţie-retrospectivă, însă dânsul a conceput această expoziţie ca o prezentare din ultimii ani. Mai cu seamă, în 2020, are o serie de lucrări noi, vine cu o nouă luminozitate pe paletă şi aceasta bucură la această vârstă”, a declarat Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Naţional de Artă.

Satul, oamenii, tradiţiile - sunt temele de o viaţă ale pictorului.

„Sărbătoare în sat, satele care sunt ca în palmă aşezate pe o coastă. Îmi place satul ca atare, satul unde este deal şi vale, unde este omul, ţăranul. Pentru mine, pictura e un mesaj care porneşte din suflet şi cu ajutorul culorilor vreau să spun ceea ce se poate de spus”, a menţionat artistul plastic Sergiu Cuciuc.

Expoziţiile lui Sergiu Cuciuc sunt evenimente aşteptate. Maeştrii-fotografi surprindeau momente inedite cu pictorul, iar confraţii de penel erau încântaţi să-i vadă noile lucrări.

Sergiu Cuciuc a fost director al Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici, viceministru al Culturii şi un adevărat magician în pictură. 

Comentarii