Ştiri

Sursa imaginii: Facebook: Muzeul Naţional de Artă

Postat de: Popa Irina

Ştiri / Cultură

05 Feb. 2019 / 20:10

Expoziţia de păpuşi japoneze, vernisată la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei

Componentă importantă a moştenirii culturale a Japoniei, păpuşile tradiţionale reprezintă talentul, răbdarea, munca migăloasă a meşterilor care le confecţionează - le putem admira de astăzi la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei în expoziţia-eveniment, organizată de către o fundaţie culturală din Ţara Soarelui Răsare şi Ambasada Japoniei la Chişinău, relatează Mesager.

Simplitate şi expresivitate, un adevărat spectacol de culoare, tradiţii, splendoare -aceasta este caracteristica păpuşilor japoneze, care au ajuns ca prin miracol la Chişinău.

„O premieră pentru Muzeul Naţional de Artă, păpuşile în cultura japoneză ocupă un loc important şi această expoziţie organizată de o fundaţie japoneză este itinerantă, un mod de a promova cultura japoneză”, a spus Tudor Zbîrnea, directorul Muzeului Naţional de Artă.

Japonia este o ţară renumită prin performanţa noilor  tehnologii , de asemenea este cunoscută şi apreciată  în lume prin lucrurile simple şi atât de delicate precum sunt păpuşile.

„Aceste tehnologii  noi au la bază  cultura şi tradiţiile japoneze. Acestea au ajutat la industrializare şi dezvoltarea economiei. Am adus păpuşi tradiţionale, dar câteva sunt confecţionate de artiştii contemporani”, a declarat Yoshii Masanobu, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova.

În expoziţie sunt etalate 70 de păpuşi din diferite zone geografice ale Japoniei. Unele sunt caracteristice festivalurilor, spectacolelor de teatru, altele demonstrează îndeletnicirile japonezilor. Păpuşilor din lemn din nordul Japoniei le este caracteristică lipsa braţelor şi picioarelor, expresia feţii fiind pusă în valoare prin linii şi culori.

Păpuşile japoneze sunt apreciate, colecţionate de admiratorii acestei arte din toată lumea. Expoziţia a fost prezentată până acum în 130 de ţări. Păpuşile pot fi văzute până la 10 martie, la Muzeul de Artă din Chişinău.

Comentarii