Ştiri

Sursa imaginii: moldpresa.md

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Cultură

18 Noi. 2020 / 19:47

Expoziţia „World Press Photo”, inaugurată la Chişinău

Cele mai spectaculoase imagini surprinse de 44 maeştri fotografi din 24 de ţări pot fi văzute la Muzeul Naţional de Istorie din Chişinău. Expoziţia mondială „World Press Photo”, organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent cu sprijinul Regatului Ţărilor de Jos, include Republica Moldova în circuitul cultural internaţional. Protestele din Hong Kong, genocidul din Guatemala, lupta tinerilor pentru schimbare, alte cutremure sociale, dar şi istorii de viaţă pline de emoţii, durere, sacrificiu au fost surprinse de maeştrii fotografi de pe mapamond, relatează Mesager.

„E un circuit cultural în care noi suntem conectaţi şi mă bucur că şi în aceste timpuri expoziţia s-a făcut”, spune Gheorghe Erizanu, scriitor, editor.

„Demonstrează că fotografia de presă este foarte importantă. Trezeşte emoţii, te aduce la simţirea evenimentului şi trebuie preţuită”, spune Iurie Foca, fotograf.

Călătoria impresionantă în jurul lumii este o adevărată provocare.

„Prezintă istorii din întreaga lume, istorii reale care nu sunt manipulate. Aceste istorii ne fac să înţelegem complexitatea provocărilor cu care se confruntă această lume”, a declarat reprezentantul Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos, Floris Van Eijk.

Într-un mesaj video, coordonatorul expoziţiei din Olanda s-a referit la cele mai importante teme, evidenţiind actualitatea subiectelor de mediu.

„Categoria mediu oferă o platformă globală pentru imagini care reflectă nu doar realităţile imediate generate de încălzirea globala, dar prezintă şi numeroase implicaţii socio-politice catastrofale generate de criza de mediu”, a declarat coordonatorul expoziţiei din Olanda, Susan Van Den Berg.

Juriul internaţional a selectat lucrările din 74 de mii de fotografii, fiind nominalizate 44 de imagini din 24 de ţări de pe toate continentele.

„Avem multe fotografii care transmit multe mesaje, multe emoţii, pe alocuri şoc chiar. Şi atunci când vezi cu ochii proprii anumite lucruri, înţelegi lucrurile altfel”, spune directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu.

Expoziţia World Press Photo este inaugurată în 45 de ţări şi este vizitată de peste patru milioane de oameni. La Chişinău, fotografiile vor fi expuse până pe 9 decembrie.

Comentarii