Ştiri

Sursa imaginii: Mnam Chişinău

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

06 Aug. 2020 / 18:40

Expoziţie de artă contemporană la Muzeul Naţional de Artă

Primul eveniment expoziţional cu inaugurare oficială a reunit la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei un număr limitat de vizitatori, care au participat la vernisajul expoziţiei de artă contemporană Lepşa-2019. Autorii lucrărilor sunt artişti din România şi Moldova, care au participat toamna trecută la simpozionul de discuţii şi creaţie din Munţii Vrancea, relatează Moldova 1.

În premieră, organizatorii expoziţiei din România nu au fost prezenţi la vernisaj din cauza carantinei. Ei au adus lucrările până la vamă, de unde au fost preluate de colegii de la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei.

„Este în baza acestui parteneriat pe care-l avem cu Centrul Cultural Vrancea un simpozion naţional deja foarte cunoscut în România, dar şi aici, pentru că îşi propune susţinerea procesului creator din Moldova. Liviu Nedelcu este neobositul care reuşeşte să organizeze acest simpozion pe parcursul a zece ani. Suntem la a opta ediţie când participă şi artişti din Moldova”, a declarat directorul Muzeului Naţional de Artă, Tudor Zbârnea.  

Un spaţiu al comunicării şi inspiraţiei - astfel au apreciat evenimentul pictorii Vladimir Palamarciuc şi Alexandru Macovei.

Şi alţi artişti plastici, participanţi la ediţiile anterioare, au afirmat că reuniunile pictorilor sunt necesare.

Pentru ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, a fost primul vernisaj la care a participat după perioada stării de urgenţă.

„Trebuie să-ţi acorzi timp şi pentru suflet, pentru minte, pentru gândire. Cred că această expoziţie pune întrebări, oferă puţine răspunsuri, pentru că vorbim despre o artă abstractă, dar cred că răspunsul se află de fiecare dată în mintea noastră”, a menţionat ambasadorul.

Lucrările participanţilor la simpozionul Lepşa 2019 pot fi văzute la Muzeul Naţional de Artă până pe 6 septembrie.

Comentarii