Ştiri

Sursa imaginii: Facebook.com: Muzeul Naţional de Artă al Moldovei

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

04 Feb. 2019 / 09:27

Expoziţie de artă şi cultură chineză, la Muzeul Naţional de Artă

Admiratorii de artă şi frumos sunt invitaţi la o expoziţie de artă şi cultură chineză, găzduită de Muzeul Naţional de Artă al Moldovei. Expoziţia a fost inaugurată cu prilejul Anului Nou chinezesc, care va începe din 5 februarie, relatează Moldova 1.

Cultura chineză este prezentată printr-o serie de lucrări grafice, artă decorativă şi sculptură de mici dimensiuni din patrimoniul Muzeului Naţional de Artă. Lucrările expuse au o gamă cromatică şi tematică variată, cuprinzând de la cele mai vechi personaje legendare până la reprezentare de sfinţi din religia taoistă, din evul mediu.

Un loc aparte în cadrul expoziţiei le ocupă lucrările de grafică Nianhua - „Imagini de Anul Nou”,  evocând unul dintre cele mai vechi obiceiuri din China - înfrumuseţarea în ajunul Anului Nou Lunar a locuinţelor cu diverse imagini în culori strălucitoare şi de o fineţe deosebită. Aceste lucrări sunt de o mare diversitate tematică, precum personaje istorice şi legendare, subiecte religioase, scene din folclorul chinez, subiecte din opere şi romane istorico-literare, scene teatrale.

Unii vizitatori spun că au venit  la expoziţie pentru  a revedea comorile Chinei, de care îi leagă frumoase amintiri. 

„Am stat în China foarte mult. Am făcut studii postuniversitare în China şi sărbătoarea de Anul Nou o consider o sărbătoare a familiei mele. Este o expoziţie foarte frumoasă, ce reflectă cultura şi istoria Chinei”, a spus Lucia Fişer, vizitatoare.

Obiectele de artă decorativă şi sculptură realizate în porţelan, lemn, fildeş, bronz sunt parte componentă a artei tradiţionale chineze şi vin să completeze expoziţia prin fineţea şi eleganţa lor. Expoziţia de artă şi cultură chineză va fi deschisă până pe 3 martie.

 

Comentarii