Ştiri

Sursa imaginii: publika

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Cultură

08 Mar. 2019 / 18:02

Expoziţie de picturi despre femei, inaugurată la Muzeul Naţional de Artă Plastică a Moldovei

Femeia a fost şi rămâne o sursă de inspiraţie pentru marii artişti ai lumii! Şi maeştrii artelor plastice de la noi au abordat această tematică cu aceeaşi dragoste, recunoştinţă şi admiraţie chipul femeii într-o multitudine de ipostaze. Dovadă este expoziţia inaugurată la Muzeul Naţional de Artă Plastică a Moldovei, la care puteţi vedea lucrări realizate în perioada 1950-2000, relatează Moldova 1.

În  triste vremuri de cenzură şi teroare ideologică, dorinţa de a aborda în arta plastică chipul femeii a oferit artiştilor o relativă libertate de creaţie, astfel lucrările  realizate din 1950 până în 2000  trezesc admiraţia vizitatorilor.

„O femeie întotdeauna este frumoasă, dar în această expoziţie este diferită, surprinzătoare, extraordinară”, a declarat o vizitatoare.

Chipul unei eroine din vremurile sovietice l-a transpus pe pânză în 1978 Alexei Colâbneac.

„Această Valentina Petraşcu era mulgătoare la complexul zootehnic Dănceni, care astăzi nu mai există, iar această femeie era frumoasă, tânără ea prezenta acea parte a umanităţii pe care o numim cea mai bună, mai harnică. În plus că purta Steaua Eroului Muncii Socialiste, cea mai înaltă distincţie”, a spus artistul de Artă Plastică, Alexei Colâbneac.

Încă în 1980 ,regretatul maestru Glebus Sainciuc  a surprins în chipul distinsei pictoriţe Eleonora Romanescu: frumuseţea, demnitatea, curajul.

„M-a rugat să pozez cândva Glebus Sainciuc, el deseori apela la colegi să-i pozeze, o expoziţie care îmi aminteşte de Sainciuc, Valentina Rusu Ciobanu, de Igor Vieru”, a menţionat artistul plastic, Eleonora Romanescu.

Şi Ghenadie Jalbă a revăzut în expoziţie un portret pe care l-a realizat ani în urmă.

„A fost o idee spontană apărută dintr-o schiţă. Este una din lucrările mele care se află la Muzeul de arte, lucru care este pentru un artist o onoare şi o bucurie că iată, oamenii pot să vadă şi această parte a creaţiei. Felicit femeile, să fie sănătoase, frumoase, ele aduc primăvara”, a spus artistul plastic, Ghenadie Jalbă.

Pe simeze sunt etalate 51 de lucrări de pictură şi grafică din colecţia Muzeului.

Chipurile femeilor prezentate în expoziţie, dar şi talentul maeştrilor care s-au inspirat din frumuseţea şi misterul lor pot fi văzute la Muzeul Naţional de artă al Moldovei.

Comentarii