Ştiri

Sursa imaginii: moldpres.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

09 Mar. 2019 / 20:46

Expoziţie inedită la Galeria „Constantin Brâncuşi”

Se afirmă în domeniul culturii, dar şi al economiei naţionale - vorbim despre absolvenţii Facultăţii de Arte Decorative şi Design de la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Moldova, lucrările cărora au fost expuse la Galeria „Constantin Brâncuşi”. Evenimentul expoziţional este prilejuit de aniversarea a 35-a de la fondarea facultăţii, relatează Mesager.

Unul dintre primii decani ai facultăţii, Alexei Colîbneac, spune că ideea de a crea o structură universitară în domeniul învăţământului artistic aparţine societăţii civile, a fost susţinută de mediul artistic, conducerea de atunci a Republicii Moldova.

„În 1984 s-a fondat această facultate, menirea ei era să încununeze vertical învăţământul artistic de la şcolile pentru copiii până la facultatea din învăţământul superior. Suntem utili nu doar societăţii, dar şi economiei naţionale, în primul rând culturii naţionale”, a declarat Alexei Colîbneac, profesor la Facultatea Arte Plastice.  

Agata Mogîldea  este studentă în anul trei şi ştie exact de ce a ales să studieze designul interior. „Această specialitate oferă mai multe oportunităţi conform timpului, pentru că e nevoie şi de o anumită asigurare în ceea ce ţine de finanţare. Consider că este viitor în această sferă în Republica Moldova şi foarte mult se dezvoltă acum acest domeniu, designerii sunt foarte activi”, a spus Agata Mogîldea.

Mulţi dintre absolvenţii facultăţii au rămas să lucreze aici.

„Departe nu mă duc, deoarece m-a cultivat foarte mult această Academie şi nici nu vreau, căci sunt prea mulţi care termină facultăţi şi pleacă peste hotare. Eu vreau să reprezint Moldova, lucrez în atelier, transmit experienţa tinerilor”, a menţionat Serghei Josu, maistru sculptor.

„Absolvenţii noştri sunt angajaţi în două domenii importante, cel al culturii, dar şi în domeniul industriei. Majoritatea sunt încadraţi în câmpul muncii”, a specificat Svetlana Plaţînda, decan la facultate.  

Peste 250 de lucrări de pictură, ceramică, grafică, design interior şi design  vestimentar, arte decorative reprezintă nivelul măiestriei mai multor generaţii de absolvenţi.

„Astfel publicul larg are posibilitatea să vadă cu ce trăieşte facultatea, ce realizează şi a acumulat pe parcursul acestor ani. Arată şi o continuitate a Şcolii de artă plastică din Moldova. Îmi pare foarte bine că există această transmitere a măiestriei de la generaţia mai în vârstă la tânăra generaţie”, susţine Victoria Melnic, rectorul Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice.  

Deloc întâmplător faptul că expoziţia este găzduită de Galeria „Constantin Brâncuşi”, cea mai importantă sală a Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova (UAPM).

„Nivelul artistic al UAPM depinde de starea de lucruri din Academie. De fapt acolo este pepiniera noastră, de acolo ne tragem, majoritatea artiştilor plastici au absolvit această facultate”, a declarat Dumitru Bolboceanu, preşedintele UAPM.

Pe parcursul anilor au absolvit Facultatea de Arte Decorative şi Design de la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Moldova 1700 de talente. 

Comentarii