Ştiri

Sursa imaginii: moldpres.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

14 Dec. 2019 / 14:45

Expoziţie personală în memoria artistului plastic Gheorghe Munteanu, la Galeria Constantin Brâncuşi

Artist plastic de mare talent şi un pedagog desăvârşit - astfel îl apreciază confraţii de condei, majoritatea discipoli, pe regretatul pictor Gheorghe Munteanu. Lucrările lui sunt expuse la Galeria „Constantin Brâncuşi”. Evenimentul expoziţional a fost organizat de Uniunea Artiştilor Plastici din Moldova (UAPM) şi de fiul artistului, Igor Munteanu, care păstrează colecţia de lucrări a tatălui său, relatează Moldova 1.

Compoziţia „Migraţiune”, realizată în 1995, demonstrează îngrijorarea lui Gheorghe Munteanu faţă de fenomenul care i-a făcut pe oameni să părăsească locurile de baştină, atât de pitoreşti, pe care le-a pictat o viaţă cu multă dragoste şi inspiraţie.

„Vedem atâta expresivitate şi atâtea locuri, lucruri şi oameni specifici Republicii Moldova, un profesor desăvârşit care a contribuit la dezvoltarea artei plastice, a picturii în Moldova, un pictor cu care ne mândrim nu doar aici, nu doar în colecţiile muzeelor naţionale, dar şi peste hotare”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Andrei Chistol.  

Cele  60 de lucrări expuse au fost realizate în perioade diferite, dar cu aceeaşi măiestrie şi implicare sufletească.

„Dânsul s-a consacrat şi educaţiei tinerei generaţii, fiindcă majoritatea membrilor UAPM pot să spună astăzi cu inima deschisă că au fost elevii lui Gheorghe Munteanu. Este unicul pedagog, profesor de artă plastică care cunoştea practic toate genurile de artă”, a menţionat Dumitru Bolboceanu, preşedintele UAPM.  

Lucrările au fost selectate pentru expoziţie de fiul artistului, Igor Munteanu.

„Toate sunt din atelierul tatălui meu, dintr-un semi-subsol la Buiucani. Un regret este că deseori turiştii  cumpără şi duc aceste opere peste hotare. Ar fi bine dacă ar rămâne în Moldova”, susţine Igor Munteanu.  

Născut acum 85 de ani la Olişcani, raionul Şoldăneşti, Gheorghe Munteanu se pregătea serios pentru expoziţia aniversară. El a decedat pe 21 ianuarie 2018, iar aceste lucrări - mărturii ale talentului, frumuseţii lui sufleteşti pot fi văzute la Galeria Constantin Brâncuşi până la sfârşitul anului.

Comentarii