Ştiri

Sursa imaginii: moldpres.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

15 Ian. 2020 / 19:16

Expoziţii la Chişinău consacrate Luceafărului poeziei româneşti

O deschidere deosebită pentru a cunoaşte mai bine universul eminescian o reprezintă expoziţia „Eminescu: În nemărginirea vremii şi a lumii”, inaugurată la Muzeul Naţional de Literatură „Mihail Kogălniceanu”. Iar cele mai valoroase creaţii plastice, rodul inspiraţiei artiştilor plastici din opera geniului pot fi văzute la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei. O expoziţie de carte intitulată „Pe cât de cunoscut, pe atât de necunoscut - Mihai Eminescu” a fost inaugurată şi la Biblioteca Naţională a Moldovei, iar teatrele prezintă în această seară spectacole şi recitaluri consacrate poetului-nepereche, relatează Mesager.

Un Eminescu monumental răsărit parcă din astrele cereşti - astfel l-a pictat în 1974 maestrul Mihail Grecu pe Luceafărul poeziei româneşti.

Colecţia eminesciană de la Muzeul Naţional de Arte a fost completată la aniversarea a 100 de ani de la trecerea în nefiinţă a lui Eminescu. Sunt creaţii din diferite perioade. Regretata Eleonora Romanescu în 1988 transpunea pe pînză Scrisoarea III a lui Eminescu, iar Iurie Platon l-a imortalizat pe academicianul eminescolog Mihai Cimpoi în preajma Luceafărului.

Eminescu-arbore de Aurel David, dar şi alte lucrări sunt din colecţia Muzeului Naţional de Literatură „Mihail Kogălniceanu”, care a organizat la sediu un eveniment expoziţional cu rarităţi. „Diverse” este cea mai veche carte din 1895 cu o prefaţă de Caragiale.

Expoziţia reuneşte şi ilustraţiile la opera lui Eminescu, masca mortuară realizată de Lazăr Dubinovschi, autorul bustului poetului de pe Aleea Clasicilor.   

Această bogăţie spirituală au venit s-o descopere numeroşi elevi, însoţiţi de profesorii lor.

„E bine să-i cunoaştem opera, prin Eminescu ne vom regăsi noi înşine. Suntem prima generaţie care suntem în posesia întregii opere eminesciene, dar Eminescu e mereu nou şi dacă se vor face noi şi noi investigaţii - universul eminescian este inepuizabil”, susţine Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu”.

La 170 de ani de la naşterea poetului, eminescologii vor continuă să descopere noi dimensiuni ale operei, creatorii de frumos se vor inspira din tezaurul nesecat de frumuseţi, iar rezultatele acestor căutări vor fi prezentate la următoarele evenimente expoziţionale.

Comentarii