Ştiri

Sursa imaginii: youtube.com

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Cultură

08 Mai 2019 / 15:10

Faimosul interpret Ştefan Petrache sărbătoreşte 70 de ani de la naştere

Voce unică, inconfundabilă, patriotism, demnitate şi eleganţă aristocratică – acestea sunt câteva dimensiuni ale talentului şi felului de a fi în viaţă şi în scenă al îndrăgitului cântăreţ Ştefan Petrache. Artistul sărbătoreşte astăzi 70 de ani de la naştere, prilej pentru a-i exprima recunoştinţa şi dragostea pentru tot ce a făcut pentru cultura naţională şi pentru a-i adresa urări de sănătate din partea telespectatorilor, tuturor celor care se consideră norocoşi de a fi contemporani cu Ştefan Petrache, relatează Mesager.

Astăzi e greu să ne imaginăm ce am fi fost noi ,cum ar fi fost cultura naţională fără Ştefan Petrache, fără vocea vulcanică, alteori, romantică, plină de emoţie. În diverse domenii avea vocaţie, spune prietenul şi compozitorul Anatol Chiriac.

„Cum recita poezie,cum simte şi cum cântă versul, nu mai vorbesc de foarte popularul cântec „Crede-mă iubire”. Îl aplaudau în toate ţările din fosta Uniune stând în picioare. Tot ce a făcut el e scris pe piatră nu pe nisip, este scris pentru totdeauna. Dacă asculţi „De a-şi avea”, ,compus 40 de ani în urmă, „Ce te legeni, codrule?”, „În august”, „Casa părintească”. Toate sunt pline de dragoste, fiindcă unde nu-i dragoste acolo-i iadul”, a spus compozitorul Anatol Chiriac, Artist al Poporului.

„Nu am cunoscut un artist mai contrariat, diferit, răzvrătit şi pasionat ca Ştefan Petrache”, astfel îl defineşte pe artist într-o cronică muzicologul Rodica Iuncu. Iar oamenii de rând spun că vocea şi cântecele lui sunt aproape de suflet.

„Cu dor sunt”. „Cântecele domnului Petrache le cunoaştem şi le ascultăm rămân în suflet”. „Ştefan Petrache e un patriot, cu el se mândreşte o ţară şi peste hotare, om extraordinar. La mulţi ani, Ştefan Petrache!”.  „Este un faimos cântăreţ din Moldova, era apreciat şi în fosta Uniune Sovietică. Eu sunt ucrainean, dar cântecele lui îmi sunt foarte dragi”. „O voce extraordinară. Când îl auzeam la televizor, spuneam copiilor: linişte, cântă domnul Ştefan Petrache”, spun admiratorii artistului.

Deşi e afectat de o gravă maladie, Ştefan Petrache este optimist. Spune însă că viaţa de artist nu a fost deloc uşoară.

„Viaţa în scenă a fost şi bună şi rea pentru că toate sunt în voia Domnului şi cu zbucium, şi cu bucurii, şi cu lacrimi, şi cu zâmbete, aşa cum se cuvine unui artist”, a spus Ştefan Petrache.

„Ştefan a ştiut întotdeauna să ne ţină sus sufletele1. A fost acel care a preţuit întotdeauna verbul „a fi” şi nu „a avea”.  Nu a pus preţ pe lucruri de nimic, a căutat întotdeauna desăvârşirea. Îl iubim din tot sufletul, aşa vă spun cu inima curată:  Ştefane, la mulţi ani!”, a spus Anatol Chiriac.

Aceeaşi urare i-a fost adresată maestrului de echipa „Mesager” din partea tuturor admiratorilor încântaţi să fie contemporani cu Ştefan Petrache.

„Mulţumesc, dragii mei şi eu vă iubesc din tot sufletul şi preţuiesc timpul pe care l-am trăit cu voi… şi cum spunea Caragiale „Merci mult pentru consideraţiune! Doamne Ajută!”, a spus Ştefan Petrache

Ştefan Petrache s-a născut pe 8 mai,1949. A excelat în calitate de solist în mai multe formaţii. În ultimii ani s - a afirmat şi în calitate de talentat antreprenor în construcţii imobiliare. În toate ipostazele a rămas omul care sfinţeşte locul prin faptele sale.

Comentarii