Ştiri

Sursa imaginii: mecc.gov.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

22 Mai 2019 / 16:00

Faţă în faţă cu scriitorul Nicolae Dabija, spectacol literar-muzical

Spectacolul literar-muzical „Lacrima care vede. Faţă în faţă cu scriitorul-academician Nicolae Dabija” a reunit la Palatul Naţional „Nicolae Sulac” numeroşi admiratori ai creaţiei acestui poet - tribun al Renaşterii Naţionale. Evenimentul a fost organizat de către Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, relatează Moldova 1.

Demult nu a mai fost la Palatul Naţional „Nicolae Sulac” un eveniment la care protagonist să fie un om al scrisului, de valoarea lui Nicolae Dabija,  de dragul căruia oamenii au venit de departe. Această femeie, de exemplu, este din Sărata Galbenă.

„Sunt frapată de romanele, poeziile lui Dabija. Le-am citit toate. „La Casa de copii” are el o poezie, am citit-o de multe ori, e o poezie foarte puternică”. „Am venit de la Cantemir. Îl preţuim pentru că este al nostru, l-am avut de multe ori în ospeţie, îi cunoaştem creaţia, ne transmite frumuseţea limbii române”. „Este  esenţa poeziei noastre şi poeziile lui Dabija sunt tot aşa de bine cunoscute ca şi folclorul”, spun cititorii.

„Doru-mi-i de dumneavoastră precum unui zid de o fereastră”, în aceste versuri pe cât de scurte, pe atât de profunde, este întregul Nicolae Dabija. Nicolae Dabija -  poetul nepereche, Nicolae Dabija - înţeleptul, savantul, omul”, a spus Monica Babuc, ministra Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

Discursurile personalităţilor, recitalurile de poezie, cântecele pe versurile poetului  le-au amintit spectatorilor că Nicolae Dabija, potrivit scriitorului Aurelian Silvestru, „este unul dintre cei mai mari scriitori de limbă română”. 

„Îl preţuim foarte mult pe Nicolae Dabija, îl mai redescoperim”, a menţionat Ion Tighineanu, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Nicolae Dabija a consacrat regalul de cântec şi poezie celor care au contribuit la devenirea lui.

„Un elogiu dedicat învăţătorilor, părinţilor şi celor care ne iubesc. Mă bucur că a venit atâta lume, sunt cititorii nu numai ai cărţilor mele, sunt cititorii de poezie şi de proză, în genere şi să nu uităm că Mişcarea de Eliberare Naţională a început, aş zice şi de la Palatul Naţional, de la seratele de poezie pe care Televiziunea le-a reflectat fidel”, a spus Nicolae Dabija, scriitor, academician.

„În copilărie era mereu cu cartea în mână şi de la el am deprins şi eu dragostea de carte. Astăzi ne este ca un părinte, un exemplu de verticalitate, adevăr”, a spus Natalia Creţu-Dabija, sora poetului.

Despre valoarea operei lui Nicolae Dabija vorbeşte şi faptul că romanul „Temă pentru acasă”, tradus în mai multe limbi a fost lansat doar în luna mai la trei simpozioane internaţionale de carte, în Italia,Germania şi Ungaria.

Comentarii

Ultimele Ştiri

Târgul Internaţional de Caritate, la a 23-a ediţie

Ştiri / Social

08 Dec. 2019 / 19:34

Târgul Internaţional de Caritate, la a 23-a ediţie

Alertă pe Aeroportul Chişinău

Ştiri / Social

08 Dec. 2019 / 18:42

Alertă pe Aeroportul Chişinău

A fost constituit Partidul Acţiunii Comune Congresul Civic

Ştiri / Politic

08 Dec. 2019 / 17:13

A fost constituit Partidul Acţiunii Comune Congresul Civic

Mii de persoane au protestat în Ucraina

Ştiri / Internaţional

08 Dec. 2019 / 17:02

Mii de persoane au protestat în Ucraina

Forumul Democraţiei Locale s-a desfăşurat la Cahul

Ştiri / Regional

08 Dec. 2019 / 16:30

Forumul Democraţiei Locale s-a desfăşurat la Cahul

Zi de doliu în Ucraina

Ştiri / Internaţional

08 Dec. 2019 / 16:10

Zi de doliu în Ucraina

Vezi arhiva