Ştiri

Sursa imaginii: facebook.com

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Cultură

09 Iul. 2019 / 20:01

„Femeia în afişul polonez” - expoziţie la Muzeul Naţional de Artă

Cel mai faimos în lume gen al artei plastice din Polonia - afişul artistic polonez poate fi văzut la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei. Expoziţia întitulată „Femeia în afişul polonez” şi este consacrată anului Drepturilor femeii, declarat în Polonia cu prilejul aniversării a 100 de ani de la obţinerea de către femeile din această ţară a dreptului deplin de vot, relatează Moldova 1.

Exemplu extraordinar de inovaţie în designul artistic,ce se bucură de recunoaştere mondială - arta afişului polonez este cunoscută şi admirată şi în Republica Moldova.

„Din anii 70 noi căutăm afişele poloneze, erau o raritate, de atunci şi până acum am avut tot timpul ce învăţa şi cei care fac grafică şi cei care fac pictură sau placat”, a spus Tudor Botin, artist plastic.

„În Polonia afişul este o artă, este o şcoală. Eu predau la facultate un curs „Afişul polonez”, ne abonam, pe timpuri şi la revista poloneză „Proiect”, care era o fereastră în lume. Chiar şi tema la anul doi: „Afişul teatral” - este afişul în stilul polonez, nu le permit studenţilor să deseneze la calculator”, a menţionat artistul plastic Simion Zamşa.

Expoziţia a fost iniţiată de Institutul Cultural Polonez şi itinerată prin mai multe oraşe din Polonia.

„Anul trecut Parlamentul nostru a marcat o sută de ani de la obţinerea de către femeile poloneze a drepturilor depline de vot. Au fost organizate mai multe acţiuni, iar, la iniţiativa noastră, cel mai mare colecţionar de artă din Cracovia- Krzysztof Dydo a selectat şi ne-a oferit pentru prezentare o expoziţie de afişe cu chipuri de femei. Majoritatea sunt cu tematică culturală”, a spus Wojciech Mrozowski, director adjunct al Institutului Polonez.

Afişele ce anunţă spectacolele dramatice, de operă, proiecţii ale filmelor, alte evenimente culturale sunt realizate de artişti din tânăra generaţie şi de autori consacraţi ai genului.

„Chiar în actualele tehnologii informaţionale când avem atâtea forme de promovare, afişul polonez rămâne viu, rămâne actual şi în această expoziţie unde femeia este protagonistă vedem aceeaşi şcoală, aceleaşi modalităţi de exprimare artistică. De fapt, este un model al afişului universal, după care am studiat toţi în şcolile de artă”, a spus Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Naţional de Artă.

Expoziţia, ce reuneşte patruzeci de lucrări şi oferă posibilitatea de a cunoaşte tematica, stilurile din afişul polonez de la sfârşitul secolului XX, începutul secolului XXI, poate fi văzută la Muzeul Naţional de Artă până pe 4 august.

Comentarii