Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Cultură

17 Noi. 2020 / 14:39

Festivalul Internaţional de Teatru „Festis”, ediţia a IV-a, se desfăşoară la Chişinău

În pofida pandemiei, Teatrul naţional „Satiricus Ion Luca Caragiale" a dat start celei de-a patra ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru Festis cu genericul: „Teatrul ca formă de rezistenţă". Este organizat cu susţinerea Primăriei Chişinău şi aduce în atenţia publicului spectacole cu tematică socială, realizate după piesele a zece dramaturgi din şapte ţări, relatează Moldova 1.

Venirea la spectacole este acum o adevarată încercare pentru toţi cei îndrăgostiţi de teatru.

„Am simţit lipsa teatrului în carantină şi acum am spus că merită să văd spectacolele de la acest festival”;

„Suntem încântaţi să avem şi o doză de culturalizare”;

„Am înţeles că este un festival internaţional al teatrelor şi avem această oportunitate”, spun oamenii.

„Credeam că nu vom reuşi să realizăm această ediţie, deoarece trupele care urmau să sosească la Chişinău din Europa, SUA, precum şi din Romania nu au putut din cauza pandemiei şi atunci am decis să organizăm spectacole unde accentul este pus doar pe dramaturgi”, a menţionat Alexandru Grecu, directorul Teatrului Satiricus.

Teatrul este o formă de rezistenţă. A fost mesajul video transmis din Paris de Matei Vişniec, unul dintre cei mai importanţi dramaturgi din Europa. Rezistenţa împotriva uitării, o formă de libertate, rezistenţa împotriva singurătăţii, atât de necesară, mai ales în aceste timpuri de pandemie.

„Teatrul, aşa cum putem să-l facem: în săli cu foarte multă precauţie, online. Este un moment necesar să fie prezent în această epocă de pandemie. Trebuie să fim alături de oameni, să nu se prăbuşească în singurătate, să nu-şi închipuie că nu există ieşire din tunel: Teatrul este ieşirea din tunel!", a menţionat Matei Vişniec, dramaturg.

Matei Vişniec este autorul piesei după care a fost realizat spectacolul „Regele, bufonul şi domnii şobolani", în montarea tânărului Daniel Ciobanu.

 „E o farsă, o comedie barocă. Este vorba de conducere, un mesaj actual care se întamplă acum în lume şi la noi”, a spus Daniel Ciobanu, actor, Teatrul „Satiricus”.

În contextul festivalului va avea loc şi o premieră: „Valsul tancurilor" de Irina Nechit.

„Valsul tancurilor are ca temă conflictul din regiunea transnistreană, un conflict îngheţat, conţine mult material documentar, dar la bază este totuşi ficţiunea", a menţionat Irina Nechit, dramaturg.

Festivalul Internaţional „Teatrul ca formă de rezistenţă" se va încheia în data de 25 noiembrie.

Comentarii