Ştiri

Sursa imaginii: moldpres.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

07 Mai 2019 / 19:55

Festivalul Internaţional „Primăvara Europeană a Poeţilor” a debutat la Chişinău

Cel mai aşteptat eveniment al lunii mai, Festivalul Internaţional „Primăvara Europeană a Poeţilor” a debutat astăzi pe Aleea Clasicilor Literaturii Române şi a continuat la Muzeul Naţional de Artă cu simpozionul „Dialoguri europene: poeţi şi traducători”. În zilele următoare, oaspeţii din opt ţări, dar şi poeţii noştri, vor susţine recitaluri poetice la universităţi şi licee, vor dialoga despre rolul creaţiei poetice în lumea de astăzi, relatează Mesager.

Tradiţional, Primăvara Europeană a Poeţilor a debutat cu depuneri de flori la busturile clasicilor literaturii române, expresie a recunoştinţei pentru tezaurul de frumuseţe de unde îşi are izvoarele marea poezie.

„Este un prilej de a discuta teme ce ţin de literatură şi arta traducerii, este un imbold în ceea ce priveşte eforturile noastre de a traduce lucrări din alte literaturi la noi şi autorii noştri în alte limbi. Cu acest prilej am editat o Antologie a festivalului, în care figurează invitaţii noştri în traducere română şi autori de-ai noştri în limba engleză”, a spus preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu.

Reprezentanţii mai multor limbi şi culturi afirmă că evenimentul este nu doar un prilej de a discuta despre poezie, dar şi de a descoperi Republica Moldova.

„Întotdeauna este o bucurie pentru mine să descopăr ţări, culturi, literaturi, poezie. În Moldova sunt prima dată şi chiar din prima zi mi se pare o experienţă fabuloasă”, susţine Andy Fierens, poet din  Belgia.

„Evenimentul îşi are rădăcinile în Franţa şi e minunat că Moldova a devenit parte a acestui spaţiu spiritual”, a menţionat Yekta, poet din  Franţa. 

Poeţii noştri, dar şi cei de peste hotare vor lansa cărţile lor de poezie, traducerile.

„Este un dar preţios să revin la baştină, dorul de aceste locuri l-am exprimat prin traducerile din creaţia  clasicilor literaturii române, acum voi lansa o culegere de versuri de Bacovia”, afirmă Liuba Feldsher, traducătoare din Israel.

„Până la urmă, poezia leagă popoarele, am zis întotdeauna că Pacea e menţinută şi de cunoaşterea reciprocă a culturilor, a tradiţiilor popoarelor”, a declarat Maria Grapini, europarlamentar.

Festivalul va continua miercuri cu recitaluri poetice la universităţi, licee, la Casa Scriitorilor vor fi lansate Cartea Poeziei, Almanahul „Primăvara Europeană a Poeţilor” şi antologiile a doi mari creatori de poezie din ţară: Dumitru Matcovschi şi Aureliu Busuioc.

Comentarii