Ştiri

Sursa imaginii: moldpres.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

11 Apr. 2019 / 16:26

Festivalul „J.S. Bach”, la o nouă ediţie

Festivalul Internaţional de Muzică „J.S. Bach”, ajuns la cea de-a IX-a ediţie, are loc în perioada 11-19 aprilie la Chişinău, scrie Moldpres.

Potrivit Larisei Zubcu, directoarea Sălii cu Orgă, anul acesta festivalul prezintă patru concerte, cu invitaţi remarcabili din Italia, Rusia, Monaco şi Germania, menite să atragă un public tot mai larg spre magia şi frumuseţea muzicii lui Bach şi a muzicii clasice în general.

Deschiderea festivalului va avea loc în această seară cu un concert tematic  „Bach şi italienii”, cu participarea Orchestrei Naţional de Cameră, condusă de maestrul Cristian Florea (România-Germania), avându-l ca solist pe cunoscutul oboist italian Luca Vignali, prim-oboist în Orchestra Teatrului de Operă din Roma.

Sâmbătă, 13 aprilie, agenda festivalului propune o seară de jazz. Vintskevich – Andrianov Trio din Rusia, un ansamblu format din trei personalităţi remarcabile ale scenei ruseşti - Boris Andrianov (violoncel), Leonid Vintskevich (pian) şi Nick Vintskevich (saxofon), secondaţi de percuţionistul moldovean Petru Moiseev vor prezenta programul „Bach - reflecţii jazzistice”, alcătuit din improvizaţii jazz pe temele celebrelor Suite pentru violoncel de Bach şi alte teme.

Marţi, 16 aprilie, festivalul va continua cu un recital de orgă neobişnuit, fiind susţinut, în premieră pentru Chişinău, de un duet de organişti din Monaco - Olivier Vernet, organist titular al Catedralei din Monaco şi Cedric Meckler. Vernet-Meckler Organ Duet vor interpreta programul „Bach (S)”, alcătuit din lucrări semnate de membrii dinastiei Bach.

Festivalul se va încheia pe 19 aprilie cu un concert vocal-simfonic grandios. Vor fi interpretate fragmente din fundamentala „Arta Fugii” de J.S. Bach, precum şi monumentala lucrare „Lumières, misa barocă a secolului XXI”, semnată de Jacques Loussier.

Festivalul este realizat cu suportul financiar al Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, în colaborare cu Ambasada Italiei la Chişinău.

Comentarii