Ştiri

Sursa imaginii: facebook.com

Postat de: trm.md

Ştiri / Cultură

21 Feb. 2020 / 19:07

Filmul documentar „Gurie Mitropolitul” lansat în premieră

Ideea documentarului biografic „Gurie Mitropolitul" a apărut în familia Silviei şi Igor Grosu din dorinţa de a cunoaşte mai bine dimensiunea personalităţii înaltului prelat. Pentru ca o lume întreagă să cunoască exemplul său de demnitate, verticalitate şi credinţă. Întrucât tatăl său a fost exilat în Siberia tocmai pentru că era rudă cu mitropolitul Gurie, Igor Grosu a aflat despre renumitul său unchi abia în anul doi de facultate, relatează Mesager.

„Aşa s-a întâmplat că tatăl meu a vrut să mă protejeze, el venind din Siberia, îmi dorea să merg pe mai puţine primejdii. Aproape de decembrie 1989 şi după ce s-au deschis graniţele, am hotărât să aflu care sunt rudele, au rămas acolo în România”, a spus Igor Grosu, nepotul Mitropolitului Gurie Grosu. 

 „Lui îi datorăm începutul naţionalizării şcolii în Basarabia în 1917, el a făcu primul abecedar în grafie latină şi cu acest abecedar în octombrie 1917 învăţământul din Basarabia în plin război, în dificultăţi  a trecut la grafie latină. Noi în film am surprins persoane  care au putut să-şi amintească despre acest abecedar, de slujbele mitropolitului Gurie”, a menţionat Silvia Grossu, conferenţiar universitar, doctor în istorie.

Scenaristul şi regizorul filmului este jurnalista Moldova 1, Irina Crăciun.

 „De fapt, ceea ce prezintă acest documentar este drama unei familii, a familiei unui mitropolit  de origine basarabeană. Nu este o dramă fizică, dar este o dramă spirituală, sufletească. Această dramă i-a reunit atât pe mitropoliutul Gurie, cât şi pe urmaşii lui Gurie”, spune Irina Crăciun.

Gurie Grosu a trăit în perioada 1876-1943. A fost mitropolit român, primul titular al Mitropoliei Basarabiei după 100 de ani de ocupaţie,  fiind unul dintre promotorii românismului în Basarabia. În 1930, în timpul vizitei regelui Carol al II-lea în Basarabia, Mitropolitul Gurie l-a împiedicat să intre în altar prin porţile împărăteşti, spunându-i că un rege poate să o facă doar având coroana pe cap şi împreună cu soţia sa legiuită, principesa Elena a Greciei, reproşându-i astfel relaţiile extraconjugale. Acest fapt nu i-a fost iertat de rege niciodată. La presiunile regelui, Sfântul Sinod l-a suspendat temporar in noiembrie 1936.

Comentarii