Loading
ro en ru
Cultură
22 Septembrie 2013 | 17:35
Flori de mină din Maramureş, expuse în premieră la Chişinău
Premieră inedită în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului. La Muzeul Naţional de Istorie a fost inaugurată o expoziţie spectaculoasă cu genericul „Flori de mină din Maramureş”. Sunt prezentate 120 de eşantioane minerale din colecţia Muzeului de Mineralogie din Baia Mare, unicul muzeu din Europa care deţine o colecţie atât de bogată de bijuterii din subteran.
Cea mai reprezentativă compoziţie de minerale a Muzeului de Mineralogie din Baia Mare poate fi admirată la Chișinău.

"Este cea mai reprezentativă pentru regiunea noastră, adică, când spui Stibina, spui Baia Mare. Este o compoziţie renumită în toată lumea, pentru că asemenea configuraţii veţi găsi doar la Muzeul Luvru. Este foarte fragilă, se poate rupe uşor şi, totuşi, a rezistat exploziilor, în urma cărora minerii le-au scos la suprafaţă", spune comisarul expoziţiei, Elizabeta Fodor, din Baia Mare.

Vizitatorii rămân uimiți de ciudatele configuraţii din cuarţ, calcit, rodocrozit, scoase din subteran cu mare grijă de către mineri. Deşi nu au miros, florile de mină trezesc admiraţie prin fragilitate, prin rara lor frumuseţe.

Florile de mină s-au format pe parcursul a milioane de ani, în interiorul pământului, din mai multe minerale ce au calităţi estetice deosebite, spun experţii.

"Minerii doar le-au găsit şi le-au adus la suprafaţă, ele nu sunt decât spălate, curăţate un pic. Nimeni nu a intervenit în forma sau culoarea lor. Sunt nişte minunăţii şi surprize ale subteranului. În funcţie de locul unde s-au format, ele au avut diferite dimensiuni: mari, mici", susține Elizabeta Fodor.

Călătoria în adâncurile pământului este o premieră pentru Muzeul Naţional de Istorie, dar şi pentru Republica Moldova.

În prezent, colecţia Muzeului de Mineralogie din Baia Mare numără 700 de eşantioane minerale, dintre care 120 au fost aduse la Chişinău. "Muzeul nostru este relativ tânăr. Are 20 de ani, dar în fiecare an am primit de la stat bani pentru achiziţionarea florilor de mină. Acestea sunt foarte scumpe, mai ales că, din 2007, la noi mineritul s-a închis şi atunci valoarea lor a crescut", specifică Elizabeta Fodor.

Expoziţia "Flori de mină din Maramureş" se desfăşoară în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului. Frumuseţile cristaline vor fi etalate la Muzeul Naţional de Istorie din Chişinău până pe 25 octombrie.
Autor: Reporter
Comentarii:
Ştiri
Promo
Moldova 1
Un eveniment cultural de talie internaţională a avut loc la Chişinău în perioada 11-16 aprilie. Cea de-a 4-a ediţie a Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru şi Film „ClassFest” a promovat valorile artei contemporane şi dialogul itnercultural dintre tineri, dar şi un schimb de experienţă între şcolile de teatru şi film din opt ţări: România, Slovacia, Ucraina, Georgia, Rusia, Polonia, Germania şi republica Moldova.
Radio Moldova
Radio Moldova a încheiat Campania socială „Fii bun, dăruieşte binele!”. În cadrul acesteia au fost vizitaţi 11 scriitori în etate, o familie cu şapte copii, care au nevoie zilnic de medicamente, hrană şi îngrijire specială.
mai multe emisiuni: TV | Radio
Curs BNM
Abonare la Știri
Live Stream
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam