Ştiri

Sursa imaginii: cuvintul.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Cultură

05 Ian. 2020 / 19:23

Formaţia folclorică „Comorile plaiului” din Bieşti, promotorii tradiţiilor neamului

Promovează tradiţia şi obiceiurile din sat. Vorbim de formaţia folclorică „Comorile plaiului” din Bieşti, raionul Orhei, care de peste 30 de ani duce faima localităţii în întreaga lume şi uneşte sătenii la cele mai importante evenimente culturale. Şi cum membrii ansamblului şi-au propus să fie promotorii tradiţiilor neamului, aceştia interpretează cântece transmise de generaţii, relatează Mesager.

E seară aşa că repetiţiile sunt în toi. De ani buni, formaţia folclorică „Comorile plaiului” din satul Bieşti, raionul Orhei uneşte oamenii într-o singură voce şi cel mai important într-un sigur suflet - cel al cântecului popular.

„Menirea noastră de a promova valorile ce stau la baza demnităţii noastre naţionale. Prin tradiţii ne mai ţinem ca neam, ca popor în continuare. Membrii formaţiei sunt într-adevăr valoarea satului, galeria de interpreţi nu este prea mare dar ei sunt sufletul, sufletul satului. Sunt momente când lasă sapa pe deal sau focul aprins în vatră şi vin la repetiţii”, a declarat conducătorul formaţiei folclorice, Nadejda Cucu.

„Ne uneşte pe noi aici dragostea faţă de folclor, faţă de muzică, dragostea faţă de oameni. Aici găsim şi alinarea problemelor şi susţinere şi sfat şi totdeauna un umăr gata să te ajute”, a declarat Veronica Florea.

„Am avut multe deplasări, nu numai în ţară noastră, nu numai în satele apropiate dar am avut norocul să plecăm peste hotare, de câteva ori am fost în Italia, Ucraina, România nenumărate ori şi întotdeauna noi am venit cu rezultate”, a menţionat Maria Juncu.

Membrii formaţiei spun că în acest mod promovează istoria şi tradiţiile din sat. În plus, obiceiul de a cânta în ansamblu se transmite prin generaţii.

„Mă bucur la ziua de astăzi că când de aproape de colectiv, de ficior, de noră, de naşii mei de cununie, de prieteni şi colegi de lucru şi mă bucur că am aşa o posibilitate să mai vin din satul vecin seara de seara sau când este repetiţia şi am o plăcere nemaipomenită să cânt”, a precizat Maria Cojocaru.

„Fiecare locuitor al localităţii, nu are importanţă unde este în sat sau în oraş trebuie să ştie tradiţiile, valorile, localităţii şi oamenilor pe îi înconjoară în fiecare zi”, a declarat primarul comunei Bieşti, Orhei, Grigore Svecla.

Formaţia folclorică „Comorile plaiului” din satul Bieşti a fost înfiinţată în 1987, iar în 1994 a primit titlul de model.

Comentarii