Ştiri

Sursa imaginii: moldpres.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

23 Apr. 2019 / 18:03

Forumul Internaţional al Tinerilor Creatori de Teatru are loc la Chişinău

Cu spectacolul „Violonistul diavolului sau demonismul uman", în regia lui Eugeniu Matcovschi, a debutat la Chişinău selecţia naţională din cadrul Forumului Internaţional al Tinerilor Creatori de Teatru. Este un proiect realizat în baza colaborării între Confederaţia Internaţională a Uniunilor Teatrale de la Moscova şi Uniunea Teatrală din Moldova, în ideea de a descoperi şi a susţine tinerii regizori, dramaturgi, scenografi, relatează Moldova 1.

„Este un proiect, ideea căruia am avut-o în 2009, atunci când am fost ales preşedinte al Uniunii Teatrale. Ne-am întâlnit cu preşedinţii din alte foste republici sovietice şi discutam despre faptul că e important să nu pierdem contactul, de a ne ajuta reciproc. Am zis să ne concentrăm pe tineri şi s-a lansat acel proiect în 2012, primul forum a avut loc la Chişinău, apoi la Minsk, Erevan, iar acum va fi în Uzbekistan”, a declarat Alexandru Grecu, preşedintele UNITEM.

„Împreună cu experţii am venit la prima etapă a Forumului Internaţional al Tinerilor Creatori de Teatru. Suntem curioşi să vedem cele patru spectacole din Moldova şi să-l selectăm pe cel mai bun. Fireşte, aşteptăm idei noi, am înţeles că va fi şi un spectacol de plastică „Liberă”, a menţionat Echaterina Cereomina, coordonatoare forum tineri.

Tineri sunt protagoniştii primului spectacol din competiţie „Violonistul diavolului sau demonismul uman”.

„Participăm cu un spectacol care suferă, zicem noi, de succes. Tema e demonismul uman, ale unor personalităţi marcante precum Niccolo Paganini, Giuseppe Tartini, dar sunt şi personaje din zilele noastre”, a spus regizorul şi actorul Eugeniu Matcovschi.

Autorul piesei, Andrian Godonoagă, este  jurist de profesie, dar are deja câteva spectacole montate după piesele lui. El spune că se regăseşte în subiecte de actualitate.

Lucia Coval şi Irina Gurin sunt tinerele autoare ale lucrărilor de scenografie, schiţe de costume teatrale.

Cel mai bun spectacol selectat de juriul internaţional la Chişinău va fi prezentat la Taşkent, Uzbekistan, unde în 2020 va avea loc finala celei de-a patra ediţii a Forumului Internaţional al Tinerilor Creatori de Teatru. Evenimentul îşi propune promovarea regizorilor, dramaturgilor, scenografilor, coregrafilor şi criticilor de teatru cu vârsta de până la 35 de ani.

Comentarii