Ştiri

Sursa imaginii: MNAM Chişinău

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

25 Sep. 2020 / 13:00

Fotografii ale maestrului Iurie Foca, expuse la Muzeul Naţional de Artă

Surprinde în obiectivul aparatului de fotografiat frumuseţea locurilor şi a oamenilor, dar şi filosofia, dramele vieţii. Este vorba de maestrul-fotograf Iurie Foca, care şi-a invitat admiratorii la expoziţia personală „Interferenţe”, inaugurată la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, relatează Moldova 1.

Fotografiile din seria „Copiii tranziţiei, cu oameni de la ţară, peisaje superbe”, se află în prima sală a expoziţiei şi în a doua, într-o galerie a marilor personalităţi, multe dintre ele plecate în lumea umbrelor.

„Am avut norocul să-i vad în mai multe ipostaze şi ceea ce am surprins nu e neaparat un exponat, o fotografie de studio, care ar fi frumoasă”, a declarat fotograful.

Iurie Foca a făcut o selecţie riguroasă, doar 38 de portrete şi peisaje ce-l reprezintă în toată complexitatea. Unele au făcut înconjurul lumii, find apreciate cu premii şi medalii la concursurile internaţionale de artă fotografică.

„Pentru mine fotografia asta şi este: un mod de a vedea şi de a înţelege, într-un fel a mă prezenta şi reprezintă ce am văzut prin fotografie”, a menţionat Iurie Foca.

Din 1996, Iurie Foca este şeful Laboratorului foto al Muzeului Naţional de Artă.

„Fiecare obiect din cele peste 39 de mii 400 este trecut prin ochiul lui Iurie Foca pentru toate fişele analitice şi pentru baza de date a muzeului pe care o elaborează, având în vedere că la 85 de procente din patrimoniu deja este digitalizat”, a specificat Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Naţional de Artă.

Expoziţia „Interferenţe” poate fi văzută până pe 18 octombrie.

Comentarii