Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

23 Sep. 2020 / 21:03

Fotografii ce cuprind lăcaşe sfinte din Moldova, expuse la Chişinău

O călătorie prin spaţiul sacru al satelor noastre o reprezintă expoziţia de fotografii realizată de protoiereul Manole Brihuneţ, doctor în studiul artelor. Lucrările au fost expuse la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, în contextul Zilelor Europene ale Patrimoniului, relatează Moldova 1.

Cel mai vechi lăcaş sfânt fotografiat de protoiereul Manole Brihuneţ este Biserica „Adormirea Maicii Domnului” de la Mănastirea „Călărăşeuca” din Ocniţa, fondată în 1782.

Sunt expuse 60 de fotografii, o mare diversitate de biserici, clopotniţe, porţi ale sfintelor lăcaşe din nordul, centrul şi sudul Moldovei.

„Finalitatea acestei expoziţii este, în primul rând, de a atrage publicului larg atenţia că în spaţiul nostru se află nişte monumente de importanţă naţională, să le cercetăm, să le vedem şi să ne bucurăm că ele încă mai sunt”, a declarat Manole Brihuneţ.

Expoziţia este în consens cu genericul Zilelor Europene ale Patrimoniului.

„Patrimoniul şi educaţia - cunoaştem că bisericile au fost primele centre educative, culturale în satele noastre. Copiii, în special în secolul 19, au păşit pragul bisericilor şi au cunoscut cartea, ei au avut posibilitatea de a învăţa a citi”, a spus directorul Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, Petru Vicol.

„Împreună cu mitropolia încercăm să promovăm aceste frumoase biserici, care sunt parte a patrimoniului cultural şi care merită a fi cunoscute”, susţine secretarul de stat al Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării Andrei Chistol.

Protoiereul Manole Brihuneţ a imortalizat în imagini cele mai valoroase biserici din secolele 18 şi 19.

În contextul Zilelor Europene ale Patrimoniului, la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală va fi organizata o conferinţă ştiinţifică, iar pe 3 şi 4 octombrie, curtea instituţiei va găzdui un târg al meşterilor populari.

Comentarii