Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

05 Iul. 2019 / 18:23

Grigore Vieru va avea un muzeu la Chişinău

În capitală va fi deschis Muzeul municipal „Grigore Vieru”. Consiliul municipal Chişinău a aprobat, astăzi, darea în folosinţă Direcţiei cultură, prin contract de comodat, a încăperii viitorului muzeu, care se află pe strada Alexei Mateevici, intersecţie cu strada Mihai Eminescu, scrie IPN.

Potrivit deciziei, încăperea, de aproape 400 de metri pătraţi, se dă în folosinţă pe un termen de zece ani, fără drept de privatizare. Încăperea necesită reparaţie capitală, inclusiv montarea reţelelor de apeduct şi canalizare. Lucrările vor fi făcute de către familia regretatului poet, care de mai bine de zece ani solicită autorităţilor municipale un spaţiu pentru amenajarea muzeului.

Călin Vieru, fiul poetului, a spus că în muzeu vor fi expuse lucruri care au aparţinut poetului, care au făcut parte din viaţa sa. Va fi reprodus apartamentul în care a locuit Grigore Vieru, cabinetul de lucru, salonul pentru oaspeţi. Urmează să ajungă la muzeu şi maşina de tipărit, masa de scris şi cărţile din biblioteca poetului.

Muzeul va fi deschis pentru vizitatori peste aproximativ un an.

Grigore Vieru deţine titlul de Scriitor al Poporului, laureat al Ordinului Republicii. Un bulevard din Chişinău şi mai multe instituţii de învăţământ din ţară poartă numele poetului. Grigore Vieru s-a stins din viaţă pe 18 ianuarie 2009, în urma unui accident rutier produs pe 16 ianuarie, cu o lună înainte de a împlini 74 de ani.

Comentarii