Ştiri

Sursa imaginii: tv8.md

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Cultură

06 Feb. 2020 / 18:08

Holocaustul într-o expoziţie internaţională de gravură la Muzeul Naţional de Artă

Un strigăt de durere al victimelor Holocaustului transpus în opere de artă îl reprezintă expoziţia internaţională de gravură, inaugurată la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei. Sunt 40 de lucrări realizate de maeştri din 12 ţări - o selecţie riguroasă realizată de cunoscutul artist plastic Ovidiu Petca din Cluj, relatează Moldova 1.

„Lumina strămoşilor”, astfel este intitulată litografia maestrului Vlado Goreski din Macedonia. Alături de alte lucrări realizate în diverse tehnici, reprezintă omagiul artiştilor plastici din diferite spaţii geografice faţă de victimele Holocaustului.

„Ideea expoziţiei a plecat de la Muzeul de artă din Cluj. Am invitat o serie de artişti pe care-i cunoşteam. Ştiam capacitatea lor de a pătrunde în această lume destul de dureroasă, sinistră. Sunt artişti din 12 ţări de pe trei continente şi fiecare artist participă cu două lucrări”, a spus Ovidiu Petca, curatorul expoziţiei.

„O expoziţie în colaborare cu Muzeul de Artă din Cluj - este prima noastră colaborare, curată de remarcabilul artist grafician Ovidiu Petca. Reuneşte artişti din întreaga lume cu acelaşi mesaj, un mesaj care ne face să nu uităm de aceste orori”, a spus Tudor Zbârnea, director Muzeu Naţional Artă.

Expoziţia, consacrată tragicei aniversări de 75 de ani de la eliberarea lagărului Auschwitz, are şi o altă dimensiune.

„Pe lângă faptul că-i comemorăm pe cei care au murit nevinovaţi, cred că e cazul să ne amintim de cei care poartă titlul „Cei drepţi între popoare” instituit de Parlamentul European în 2012, care punându-şi viaţa în pericol au reuşit să salveze de la moarte evreii prigoniţi. Cred că această expoziţie aduce expresia plastică a acestei recunoştinţe, pe care o purtăm pentru oamenii care, indiferent de împrejurimi, reuşesc să-şi păstreze chipul uman”, a spus Svetlana Pociumban, şefa Direcţiei Patrimoniu, MECC.

Noutatea tehnicilor de executare, măiestria, viziunea inedită a autorilor i-a impresionat pe primii vizitatori, care, fireşte erau din domeniul artelor plastice.

„Avem o lucrare de Bert Menco din Olanda cu o tehnică foarte complicată, se practică şi la noi, dar la dumnealui este una foarte expresivă. Sunt artişti din diferite spaţii, care exprimă în felul lor sentimentele faţă de această durere”, a spus Vasile Sitari, artist plastic.

În context, cu tematica lucrărilor a fost recitalul de poezie susţinut de actriţa Diana Cosma în patru limbi: română, engleză, maghiară şi rusă.

„În toate limbile rămâne acelaşi mesaj: aveţi grijă fiecare dintre noi, este o fiinţă umană fragilă şi are nevoie de iubire, ocrotire şi nu de război”, a spus Diana Cosma, actriţă din România.

Expoziţia internaţională de gravură „Holocaust” poate fi văzută la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei până în 1 martie.

Comentarii