Ştiri

Sursa imaginii: tion.ro

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Cultură

21 Apr. 2019 / 11:20

Icoane bizantine pot fi admirate, dar şi procurate, la Biblioteca Naţională

Icoane pictate pe lemn, în stil bizantin, de către un grup de pictori elevi de la Şcoala de Arte „Ion şi Doina Aldea-Teodorovici” din Corneşti, Ungheni, au fost expuse în cadrul unei expoziţii, inaugurată în holul Bibliotecii Naţionale. Icoanele nu pot fi doar admirate, dar şi procurate. Preţul acestora variază de la 300 la 3800 de lei, transmite IPN.

Artista plastică Cezara Colesnic a spus că vara trecută în incinta Bibliotecii Naţionale a fost organizată o şcoală de vară de pictură cu participarea elevilor de la instituţiile cu profil de artă din Corneşti şi Chişinău, sub egida pictorului de origine bulgară Krasimir Savov. Acesta, fiind pictor iconograf, a observat un talent deosebit la tinerii de la Corneşti, ceea ce l-a determinat să lanseze ideea unui curs de pictură a icoanelor.

Potrivit artistei plastice, cursul a început în luna septembrie, anul trecut, şi la el au participat 14 elevi din cadrul şcolii de artă din Corneşti, pasionaţi şi interesaţi de desenul icoanelor. „Arta icoanei este ceva foarte specific. Iese puţin din cadrul picturii tradiţionale. E o altă atmosferă atunci când pictezi o icoană. E o altă stare de spirit”, a spus Cezara Colesnic.

Pictorul Kasimir Savov a menţionat la inaugurarea expoziţiei că, după ce a văzut talentul elevilor de la şcoala de artă din Corneşti, nu a dorit să rupă legătura cu ei. A mers la directorul şcolii pentru a-i cere permisiunea desfăşurării unui curs de pictură. A primit un cabinet, au fost procurate materialele necesare, totodată a fost făcută şi propunerea către elevi de a participa la curs. Aceştia au fost receptivi la apel. La expoziţie au ajuns 40 de lucrări realizate de către 14 elevi.

Directoarea Bibliotecii Naţionale Elena Pintilei a declarat că „artistul iconograf Krasimir Savov este o personalitate inedită în acest domeniu al artei, învaţă tinerii, le transmite talentul şi capacităţile, după care se formează un artist”. Elena Pintilei susţine că inaugurarea acestei expoziţii în incinta BNRM este o activitate care vine să promoveze instituţia pe care o conduce şi alături de expoziţia de carte religioasă, organizată de către BNRM, se combină frumos în preajma sărbătorilor pascale.

Lucrările elevilor costă de la 300 la 800 de lei, iar cele ale lui Krasimir Savov de la 500 la 3800 de lei. Banii din vânzarea icoanelor vor merge pentru procurarea de materiale pentru şcoala de artă şi remunerarea muncii elevilor. Expoziţia este deschisă până pe 19 mai.

Comentarii