Ştiri

Sursa imaginii: radiochisinau.md

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Cultură

04 Iul. 2019 / 19:59

Ilie Tudor Zegrea – poetul român din Bucovina omagiat la Chişinău

S-a născut şi a activat toată viaţă în Bucovina, iar primele cărţi care l-au consacrat, au apărut la Chişinău. Vorbim despre poetul Ilie Tudor Zegrea, preşedintele Societăţii scriitorilor români din Cernăuţi, omagiat de confraţii de condei de la Chişinău cu prilejul aniversării a 70 de ani de la naştere, relatează Moldova 1.

„Clopotar la margine de ţară”, astfel a fost întitulat medalionul literar consacrat lui Ilie Tudor Zegrea. Poetul vine din dulcea Bucovină a lui Eminescu, acum un spaţiu înstrăinat.

„Mă gândesc cum rezistă el acolo, hai că şi noi avem probleme, dar avem cel puţin un pic de libertate, pe când acolo presiunea oficială asupra culturii româneşti este dur. Ilie Zegrea este reprezentantul acelei metode de rezistenţă, prin poezie”, a declarat scriitorul Vladimir Beşleagă.

„Cuvântul a fost întotdeauna sprijinul şi forţa care m-a ţinut în verticalitate. M-am străduit tot timpul să fiu în verticalitate”, a spus Ilie Tudor Zegrea, preşedintele Societăţii scriitorilor români din Cernăuţi.

„Eu nu-i invidiez pe ei acolo, e mare presiunea ucrainenilor, nu ştiu cum rezistă”, a spus Ion Paulenco, Artist al Poporului.

Talentul de poet şi virtuţile de om al cetăţii într-un spaţiu ostil, i-au adus lui Tudor Zegrea premiul şi diploma de excelenţă a Uniunii scriitorilor din Moldova.

„Ilie Zegrea e un scriitor valoros în arealul literaturii române nu doar la Cernăuţi, ci şi la Bucureşti, Cluj şi, bineînţeles, la Chişinău. Ilie Tudor Zegrea a contribuit în modul cel mai direct şi activ la renaşterea instituţiei literare din Bucovina, în afirmarea scriitorilor de limbă română în acel spaţiu”, a menţionat Arcadie Suceveanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor

„Abordează teme general umane, e şi o poezie luptătoare, îndeosebi dacă citim „Eminescu e tot ce avem mai sfânt””, a spus Dumitru Apetrei, cercetător literar.

Cuvântul „singurătate” se regăseşte în titlurile cărţilor poetului şi reprezintă starea de spirit pe care o trăieşte.

„A fi scriitor român la Cernăuţi e foarte complicat, aşa a fost întotdeauna. Vor să ne ucrainizeze, să ne asimileze şi datoria noastră este să facem totul pentru a ne păstra limba, a ne păstra conştiinţa de neam”, a declarat poetul Ilie Tudor Zegrea.

Ilie Tudor Zegrea s-a născut acum 70 de ani în satul Sinauţii de Jos, din Hliboca ,a studiat la Universitatea din Cernăuţi, a lucrat la ziarul „Zorile Bucovinei”, la radiodifuziunea din Cernăuţi, a scris poezie şi mereu a apărat valorile româneşti.

Comentarii