Ştiri

Sursa imaginii: timpul.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Cultură

20 Apr. 2019 / 13:02

„In Honorem academician Andrei Eşanu”, un volum-omagial în memoria distinsului istoric

Efortul, competenţa, curajul şi sacrificiul distinsului istoric şi om de cultură Andrei Eşanu este pus în valoare în cartea „In Honorem academician Andrei Eşanu”. Volumul-omagial adus istoricului de către importanţi oameni de ştiinţă de la noi şi de peste hotare, a fost lansat cu prilejul aniversării a 70 de ani la naşterea savantului. La celebrarea care a avut loc la Biblioteca ştiinţifică „Andrei Lupan” au fost lansate şi alte noi apariţii editoriale: „Lumina cărţii la români” şi „Mari demnitari ai Ţării Moldovei în domnia lui Ştefan cel Mare”, relatează Moldova 1.

Vocaţia de cercetare, readucerea în actualitate a mai multor necunoscute din istoria culturii şi civilizaţiei medievale româneşti şi universale i-a adus academicianului Andrei Eşanu respectul savanţilor notorii de la noi şi din lume. Dovadă e volumul „In Honorem Andrei Eşanu”.

„O carte elaborată de două institute de cercetare: Institutul de istorie şi Institutul de studii enciclopedice.  O carte care include materiale elaborate de toţi cei care-l cunosc, îl iubesc şi-i citesc opera. Este o carte-îndemn pentru cercetarea ulterioară pe care o va desfăşura academicianul”, a declarat directorul bibliotecii „A. Lupan”, Constantin Manolachi.

Andrei Eşanu este autorul a 420 de lucrări ştiinţifice, 33 de monografii. În diversele preocupări ştiinţifice, spune el: pune accent pe vastitatea izvoarelor.

„La temelia oricărui studiu monografic, carte, articol să fie studiate toate izvoarele ca în cele din urmă să ajung la adevărul pe care îl caut cu insistenţă şi numai când ajung la un grăunte de adevăr, încerc să-l dau publicităţii”, a menţionat academicianul Andrei Eşanu.

„Domnul academician Andrei Eşanu are studii profunde asupra genezei şi evoluţiei civilizaţiei româneşti. A studiat istoria culturii, şcolii, bisericii, structurilor administrative din Ţara Moldovei şi le reintegrează în întreg tezaurul spiritual românesc, iată aceste principii stau la temelia dimensiunii şi activităţii domniei sale ştiinţifice, academice, culturale”, a declarat directorul Institutului de Istorie, Gheorghe Cojocaru.

În urma unei grave maladii, în 1994 istoricul şi-a pierdut vederea, dar nu şi dorinţa de a continua incursiunea în adâncul secolelor. I-au fost alături prietenii, familia, în special, soţia Valentina Eşanu care, între timp, a devenit şi ea, doctor în istorie.

„Cartea mi-a plăcut de mică, am făcut şi facultatea de biblioteconomie, am fost bibliotecară iniţial, dar cu nenorocirea care s-a întâmplat în familia noastră am devenit şi eu istoric şi îmi pare foarte bine fiindcă atât de mult mi-a plăcut istoria şi asta datorită lui Andrei”, a declarat soţia academicianului, Valentina Eşanu.

„Academicianul Eşanu ne duce faima în lume. Este membru al Academiei Române, a descris istoria culturii şi civilizaţiei româneşti în epoca medievală. Ne bucură mereu cu lucrări noi, este în activităţi”, a declarat preşedintele AŞM, Ion Tighineanu.

Preşedintele Academiei de Ştiinţe a completat şirul celor mai importante distincţii academice şi guvernamentale pe care le deţine academicianul Andrei Eşanu cu medalia „Nicolae Milescu Spătaru”, iar activitatea Valentinei Eşanu a fost apreciată cu diploma „Meritul academic”.

 

Comentarii