Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Cultură

14 Mai 2020 / 13:02

In memoriam Maria Bieşu

Memoria celebrei şi neuitatei Maria Bieşu, primadonă a Operei Naţionale, a fost perpetuată în condiţii de pandemie. O creaţie de mare valoare „Stabat Mater” a compozitorului Italian Gioachino Rossini a fost plasată pe pagina de Facebook a Teatrului Naţional de Operă şi Balet, ce poartă numele regretatei soprane.

Solişti valoroşi precum Tatiana Lisnic, venită special din Malta în mai 2019 pentru a evolua în „Stabat Mater” alături de colegii ei din Chişinău: soliştii Lilia Istrati, Ion Timofti, Iurie Maimescu, corul şi Orchestra Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” sub bagheta maestrului Nicolae Dohotaru, au interpretat această renumită creaţie vocal-simfonică. Concertul şi înregistrarea au avut loc în data de 16 mai 2019, când se împlineau şapte ani de la trecerea în eternitate a Mariei Bieşu.

Cu aceiaşi profundă durere „Stabat Mater” răsună şi acum, la trista aniversare de opt ani de la plecarea Mariei Bieşu. Doar că omagiul i-a fost adus în condiţii de pandemie - prin postarea pe pagina de Facebook  a instituţiei.  „Stabat Mater” de Rossini, inspirat din Imnul creştin din secolul 13 despre suferinţele Maicii Domnului când era crucificat IIsus Hristos, a avut premiera la Paris în 1842. De atunci acest Imn al Durerii, Speranţei şi Luminii răsuna la concerte, festivaluri, servicii divine.

Creaţia era interpretată cu pietate şi de Maria Biesu, o fire profund credincioasă care cânta şi în corul Bisericii Sfântul Nicolae din capitală. Scena teatrului ce-i poartă acum numele a fost altarul în care Maria Bieşu şi-a dăruit întreaga viaţă.

A cântat în cele mai renumite opere, a iubit şi a fost adorată de spectatorii de la noi şi din străinătate, a cucerit în 1967 titlul de cea mai buna „Cio Cio San” a lumii, a fost solicitată să cânte la teatre celebre din lume, dar a revenit mereu cu dor de casă, de teatru şi de spectatorii fideli. Viaţa Mariei Bieşu, plină de dragoste faţă de arta muzicală, de oameni, de meleagul natal a fost curmată de o gravă maladie în data de 16 mai 2012.

 

Comentarii