Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

22 Mai 2019 / 17:15

Începe Festivalul Internaţional de Film Documentar „Cronograf”

Gala de inaugurare şi proiecţia filmului „Free Solo”, care s-a învrednicit în acest an de premiul Oscar pentru cel mai bun documentar, dau startul Festivalului Internaţional de Film Documentar „Cronograf”. Urmează şase zile pline de film, master-class, proiecţii în aer liber, pe strada pietonală „Eugen Doga” se va produce o fuziune a artelor: muzică, expoziţii, recitaluri, alte evenimente în premieră, relatează Mesager.

Efortul organizatorilor festivalului este pe potriva aşteptărilor şi la a 15-a ediţie.

„Este un eveniment internaţional şi trebuie să facem faţă atât timp cât ne vin oaspeţi din afară. Sunt mai multe noutăţi, în primul rând numărul mare de filme care a venit, şi asta e un avantaj şi un rezultat pentru noi, iar eu apreciez foarte mult şi filmele noastre moldoveneşti care sunt într-un număr tot mai mare  şi nu doar număr, dar şi calitatea e mai bună”, susţine Virgiliu Mărgineanu, directorul festivalului.

„S-a păstrat nivelul profesional, mulţi cineaşti au trecut prin academia noastră, dedicaţia profesorilor şi dorinţa tinerilor de a face film dictează următoarea frază: cinematografia în Moldova va fi alta, mai modernă, mai internaţională. Numai prin coproducţii internaţionale noi avem şansa de a reanima cinematografia moldovenească”, a declarat Valeriu Jereghi, directorul Centrului Naţional al Cinematografiei.

În competiţie vor participa 49 de documentare selectate dintr-un număr record de 900 înscrise în concurs din 51 de ţări. Principiul de selectare a fost valoarea.

„Filmele care vin sunt foarte importante, credem că aceste filme educă valori şi atitudini foarte importante pentru o societate democratică: toleranţa, acceptarea diversităţii şi respectul pentru valori, pe care le promovăm în toate proiectele elveţiene implementate în Moldova”, a declarat Natalia Cernat, Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare.  

Documentarele sunt desprinse din realitate.

„Avem subiecte impresionante despre război, drame personale, vieţile oamenilor, societăţi în tranziţie, avem multe producţii locale care vorbesc despre noi, despre viaţa noastră. Cronograf este o platformă de dialog, o întâlnire cu spectatorii, o şcoală de film, o şcoală de viaţă”, a menţionat Leontina Vatamanu, director artistic al Festivalului Internaţional de Film Documentar „Cronograf”.

Producţiile vor fi rulate la Cinematograful „Odeon”. Din insuficienţă de spaţiu, o parte dintre filme vor fi proiectate în aer liber pe strada pietonală „Eugen Doga” din capitală. Suita de evenimente va culmina pe data de 28 mai cu Gala Premiilor.

Comentarii

Ultimele Ştiri

Un obuz, găsit pe un şantier de construcţii din Stăuceni

Ştiri / Regional

10 Iul. 2020 / 20:13

Un obuz, găsit pe un şantier de construcţii din Stăuceni

Strada Ion Creangă din capitală va fi renovată

Ştiri / Social

10 Iul. 2020 / 19:48

Strada Ion Creangă din capitală va fi renovată

Tarifele pentru energia electrică ar putea fi micşorate

Ştiri / Economic

10 Iul. 2020 / 18:11

Tarifele pentru energia electrică ar putea fi micşorate

Starea de urgenţă în sănătate publică, prelungită

Ştiri / Social

10 Iul. 2020 / 18:00

Starea de urgenţă în sănătate publică, prelungită

APP a reziliat contractul de concesiune cu Avia Invest

Ştiri / Economic

10 Iul. 2020 / 16:49

APP a reziliat contractul de concesiune cu Avia Invest

Vezi arhiva