Ştiri

Sursa imaginii: tv8.md

Postat de: trm.md

Ştiri / Cultură

07 Apr. 2020 / 14:32

Ion Aldea Teodorovici ar fi împlinit astăzi 66 de ani

O celebrare a dragostei, frumuseţii şi tinereţii, dar, mai cu seamă, a valorilor naţionale, a revenirii la limba română, la Tricolor şi la credinţa adevărată, astfel este apreciată, receptată creaţia marelui compozitor Ion Aldea Teodorovici. Ar fi împlinit astăzi 66 de ani, un prilej dea ne aminti de cel mai frumos cuplu muzical de la noi, Ion si Doina Aldea Teodorovici, relatează Moldova 1.

Născut  sub steaua luminoasă a Bunei Vestiri  şi  hărăzit cu un talent divin, Ion  Aldea Teodorovici  a  avut şi o sfântă  misiune  pe care a transpus-o în creaţii  muzicale ce dăinuie în timp  şi  fac  sa vibreze sufletele oamenilor.

Ion Aldea Teodorovici s-a născut la Leova, primul îndrumător în  lumea muzicii  fiind chiar tatăl său, preotul Cristofor Teodorovici. A învăţat apoi la şcoli muzicale din Chişinău, Tiraspol, a studiat compoziţia la Conservator, a cântat în „Contemporanul” lui Mihai Dolgan şi a compus mereu muzică.

Întâlnirea cu marea dragoste Doina Marin care i-a devenit soţie şi muză a constituit o nouă  revărsare de emoţii şi sentimente în muzica lui Ion. S-a format un remarcabil cuplu de creaţie, „doua inimi gemene”, care  au  cântat cele mai înălţătoare sentimente. Au dat  glas  unor creaţii patriotice despre revenirea la grafia latină, la Tricolor, la cele sfinte şi adevărate în destinul unui neam. Asta şi datorită colaborării cu cei mai aleşi poeţi ai neamului Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Adrian Paunescu.

Cântecele lui Ion Aldea Teodorovici au răsunat la cele mai importante evenimente, la fesivaluri, la Marea Adunare Naţională din 1991. Cuplui Ion şi Doina Aldea Teodorovici a cutreierat satele şi oraşele Moldovei, în vremuri de restrişte  împreună cu Grigore Vieu şi Adrian Păunescu au încurajat eroii luptei pentru Independenţă  în războiul de pe Nistru. Viaţa şi muzica pline de idealuri ale lui Ion şi Doinei au fost curmate în mod tragic în noaptea de 29 spre 30 octombrie,1992. O tragedie naţională,o pierdere pe care o resimţim şi astăzi. Alinare şi îndemn spre a le descoperi mereu  sunt cele  peste 300 de creaţii componistice ale lui Ion Aldea Teodorovici. Sunt cântate de interpreţi de la noi şi din diferite ţări la Festivalul International „Două Inimi Gemene”. Continuă să le redescopere şi să le dea o nouă viaţă fiul, Cristofor Aldea Teodorovici. Iar ceea ce este foarte important ,muzica lui Ion Aldea Teororovici trăieşte şi va trăi  în inima acestui neam.

 

 

Comentarii