Ştiri

Sursa imaginii: radio chisinau

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Cultură

08 Aug. 2019 / 15:36

Istoria apariţiei primului Ziar cu grafie latină „Glasul”

O binecuvântare, un act de justiţie, dar şi de mare curaj a fost apariţia în data de 15 februarie 1989 a primului Ziar cu grafie latină „Glasul”. A apărut în condiţii de clandestinitate la Riga cu jumătate de an înainte de 31 august 1989, când limba română, grafia latină au fost oficializate, relatează Moldova 1.

Prima tipăritură  cu literele fireşti ale limbii române a apărut   la Riga după 44 de ani de interdicţie a alfabetului latin. Oamenii îşi doreau schimbarea, spune un distins participant la aducerea acasă a ziarului Glasul în condiţii extrem de periculoase.

„Toţi doreau schimbarea , obţinerea unor drepturi pierdute de noi de aproape 50 de ani din causa  ocupaţiei sovietice. Ideea Glasului a fost lansată de Ion Druţă, a fost preluată de Leonida Lari care împreună cu Viorel Mihail au făcut o echipă, au elaborat ziarul în condiţii de clandestinitate. Un Ziar foarte frumos făcut după rigorile occidentale. L-a elaborat pictorul şi ziaristul Iurie Zavadschi”, a declarat scriitorul şi lingvistul, Vlad Pohilă.

„Primul număr a apărut la Riga, de ce Riga? Pentru că la Chişinău nu exista material tipografic, apoi autorităţile erau împotriva oricărei tipărituri cu alfabet latin, La Riga  s-au tipărit 60 de mii de exemplare, au fost aduse la Chişinău cu un camion pe 13 martie, 1989”, a mai declarat Pohilă.

„Noi permanent am fost insultaţi aproape jumătate de secol cât nu ni s-a dat voie să scriem în acest Alfabet. Când am văzut acest prim număr  am avut senzaţia că aducem acea uriaşă pasărea a Libertăţii în Basarabia fiindcă asta a însemnat Alfabetul latin”, a spus preşedintele Mişcării Ecologiste, Alecu Reniţă.

Problemele financiare la tipărirea,transportarea ziarului şi le-a asumat distinsa doamnă  Eugenia Duca. „Glasul” a fost opera unor intelectuali curajoşi. În primul număr, regretatul Grigore Vieru scria citez: Ni-i drag alfabetul latin nu pentru că este mai bogat şi mai frumos decât alte sisteme grafice, dar pentru că este al nostru. Bateţi, clopote sub cerul Căprianei, ne-am regăsit neamurile, binecuvântaţi-le.

Cel de al doilea număr al „Glasului”  a fost tipărit  în iunie-iulie, 1989 la Vilnus, Lituania.

Cel de al treilea număr al Glasului a fost tipărit  toamna, de acum în Moldova, la Orhei, după ce limba română şi grafia latină au fost oficializate în 31 august, 1989.

Comentarii