Ştiri

Sursa imaginii: tvrmoldova.md

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Cultură

12 Aug. 2020 / 20:02

Istoricul literar Iurie Colesnic, omagiat la Biblioteca municipală „B.P. Hasdeu”

Înglobează munca unei întregi academii. Astfel îl descrie scriitorul Nicolae Dabija pe confratele său de condei, Iurie Colesnic. Cu zeci de studii istorice la activ şi sute de personalităţi basarabene scoase din neant, istoricul literar, scenograful şi arhivarul principal al Chişinăului Iurie Colesnic împlineşte astăzi 65 de ani. O expoziţie omagială care cuprinde operele scriitorului a fost organizată la Biblioteca municipală „B.P. Hasdeu” din Chişinău, relatează Mesager.

De formaţie profesională inginer, Iurie Colesnic din tinereţe şi-a manifestat interesul, curiozitatea, respectul pentru trecut. De la prima carte din 1987: „Arta memoriei” până la zecile de volume care cuprind cercetări făcute de-a lungul anilor, Iurie Colesnic îşi poate adjudeca numeroase descoperiri.

„Am descoperit o lume întreagă care era ascunsă în arhive şi care trebuia scoasa fiindcă noi ducem lipsă de personalităţi. Mi-am propus sa-i aduc pe aceşti oameni în rândurile noastre să lucreze pentru binele nostru. Şi în felul acesta, de la carte la carte, am adus o epoca, o generaţie şi mari personalităţi”, a declarat Iurie Colesnic, scriitor, istoric literar.

O parte din cărţile istoricului vieţii literare au fost expuse la Biblioteca municipala „B.P. Hasdeu”.

„Aceasta memorie, acest muzeu imaginar al nostru pe care-l regăsim în lucrările domnului Iurie Colesnic, sunt un gest de identificare identitară, o aură a istoriei, a locurilor, a oamenilor”, a declarat Maria Pilchin, critic literar.

Cele 12 volume ale „Basarabiei necunoscute”, cărţile despre Chişinăul din inimă şi din amintire, Enciclopedia „Chisinău”, volumul „Generatia Unirii” şi alte opere monumentale ale lui Iurie Colesnic reprezintă munca unei întregi academii, afirmă scriitorul Nicolae Dabija.

„Munca unei academii. Eu l-aş compara pe Iurie Colesnic cu Nicolae Iorga. De ce? Nicolae Iorga înainte de a fi istoric este un scriitor. El scrie interesant, el îmbină uneltele scriitoriceşti cu uneltele arhivarului, enciclopedistului, omului care caută în arhive în măsura în care Iurie Colesnic descoperă documente noi, aduce o contribuţie deosebita la istoria noastră, la ştiinţa istorică”, a menţionat Nicolae Dabija, scriitor.

O completare a cărţilor scrise despre Chişinău este volumul în curs de apariţie „Chişinăul de ieri şi de azi”. La fel este intitulată şi emisiunea de la Moldova 1, în care Iurie Colesnic este ghidul competent, pasionat de istoria oraşului pe care o face cunoscută telespectatorilor noştri.

„Oamenii descoperă Chişinăul prin aceste emisiuni, descoperă casa în care locuiesc, strada şi Chişinăul devine drag, devine un oraş care este aproape de om. Mi-i drag Chişinăul din amintire, dar vreau un Chişinău nou şi cu patrimoniul său pentru generaţiile viitoare”, a declarat Iurie Colesnic.

Omagiatul lucrează şi la o monografie despre Constantin Stere, iar în curs de apariţie este cartea „Lecţii de veşnicie” despre marele sculptor Alexandru Plămădeală.

Comentarii