Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Cultură

12 Oct. 2020 / 21:06

La Centrul „C. Brâncuşi” a fost inaugurată expoziţia „Invazii din Retezat”

Mai mulţi ani la rând, un grup de studenţi  şi profesori de la facultăţile de arte plastice din Republica Moldova au avut privilegiul să lucreze la o tabără de creaţie din munţii Retezat, România. Activitatea este susţinută financiar de un distins admirator al artelor plastice: Valentin Ţăruş, care găzduieşte tabăra şi promovează artiştii de la noi în circuitul expoziţional internaţional. Din cauza pandemiei, cea de-a 15-a  ediţie a evenimentului s-a desfăşurat într-un alt format, informează Moldova 1.

Lucrările din cadrul expoziţiei „Invazii din Retezat" au fost realizate recent la Chişinău, iar participanţii la cele 14  tabere din munţii Carpaţi nu uită minunatele peisaje în mijlocul cărora au comunicat şi au creat opere de artă.

„Practic este inima munţilor Carpaţi şi inima Daciei antice, fiindcă acele locuri sunt încărcate de istorie. Am fost copleşiţi de frumuseţea peisajului şi, desigur, în primii ani ne axam pe realizarea peisajelor, iar mai târziu am evoluat în compoziţii complexe”, a menţionat Vladimir Lozovanu, participant.

„O poveste, o poveste foarte frumoasă, care cu părere de bine durează. Am pictat, am comunicat, am făcut ceramică, am făcut sculptură”, a relatat Iurie Lupu, curatorul expoziţiei.

„Am participat la vreo patru tabere. Domnul Ţăruş invită studenţi şi profesori. Taberele sunt cu totul altceva în creaţie, pentru că totul se întâmplă pe viu, trăim împreună într-un ambient, lucrând cu studenţii împreună, noi singuri învăţăm”, a spus Oleg Dobrovolschi, participant.

În aceasta vară urma să se desfăşoare cea de-a 15-a ediţie a taberei de creaţie. Din cauza pandemiei s-a decis ca fiecare dintre artişti să lucreze acasă.

„Artiştii plastici din Republica Moldova care au fost selectaţi de domnul Valentin Ţăruş, 15 la număr, s-a hotărât să expună câte două lucrări din această perioadă. Sunt lucrări proaspete, executate chiar în ultima lună. E în premieră la Chişinău o asemenea expoziţie, datorită unui mare domn care ţine la arta plastică, Valentin Ţăruş", a menţionat Dumitru Bolboceanu, preşedinte Uniunea Artiştilor Plastici.

Expoziţia „Invazii din Retezat” va fi desfăşurată la galeria „Constantin Brâncuşi" pâna în data de 24 octombrie, apoi aceste lucrări vor fi expuse într-o galerie de artă din Viena şi în câteva centre expoziţionale din România.

Comentarii