Ştiri

Sursa imaginii: zf.ro

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

14 Aug. 2020 / 20:11

La Iaşi au apărut volume cu articole publicate de Nicolae Dabija

Surpriză de proporţii în vreme de pandemie pentru scriitorul Nicolae Dabija şi pentru admiratorii creaţiei lui. La o editură din Iaşi au apărut 27 de volume ce reunesc peste cinci mii de articole publicate de autor de-a lungul anilor în săptămânalul „Literatura şi arta”. Sunt articolele care au făcut istorie şi au adus o contribuţie deosebită la dezvoltarea gândirii libere, relatează Moldova 1.

Volumele au fost tipărite în ultimile două luni la o editură din Iaşi şi au fost expediate la Chişinău de prietenul lui Iurie Colesnic, scriitorul şi editorul ieşean Aurel Stefanachi.

„Chiar a fost o surpriză mare pentru că au apărut acum, în timpul pandemiei. Aurel Stefanachi mi-a trimis aceste cărţi cu un microbuz. Le-am găsit, deschis şi nu mi-a venit a crede. E un lucru extraordinar pentru care îi sunt recunoscător”, a declarat Nicolae Dabija.

Sunt peste cinci mii de articole de educaţie naţională, notează scriitorul Aurel Stefanachi, menţionînd că publicistica lui Nicolae Dabija îi va ajuta pe istoricii de mâine din România şi din Moldova la consemnarea obiectivă a evenimentelor de istorie recentă, la care Dabija a fost nu doar martor ocular, ci şi participant activ.

Volumele de publicistică apărute în seria „Biblioteca Marii Uniri” sunt prefaţate de cunoscutul istoric român Ioan Scurtu. Cărţile ce reunesc articole scrise în perioada anilor 1986-2019 vor ajunge în bibliotecile din România şi din Republica Moldova. În contextul altor împliniri de creaţie, Nicolae Dabija ne-a demonstrat o antologie a poeziei universale apărută în Serbia, unde a fost inclus cu mai multe versuri, iar ca introducere în prestigioasa apariţie a fost publicat un vers emblematic ce-l caracterizează în limba sârbă şi engleză. Acelaşi distih a fost emblema festivalului internaţional de poezie din Shanghai.

În septembrie, Nicolae Dabija va participa la Festivalul Internaţional de Poezie din Coreea de Sud, care, din cauza pandemiei, se va desfaşura online.

Comentarii