Ştiri

Sursa imaginii: observatorul.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Cultură

03 Iul. 2019 / 19:19

La Soroca s-a comemorat 515 ani de la moartea marelui voievod Stefan cel Mare şi Sfânt

Cântece şi versuri patriotice, coruri bisericeşti, dar şi expoziţii de anvergură ale meşterilor populari din toată ţara. Toate acestea au avut loc la comemorarea a 515 ani de la moartea marelui voievod Stefan cel Mare şi Sfânt. Aseară Cetatea Soroca a fost arhiplină, relatează Mesager.

Locuitori din mai multe raioane ale ţării, dar şi de peste Prut spun că au venit împreună cu familia pentru a-l comemora pe Domnitorul neamului nostru.

„Da, desigur, e o zi importantă pentru tot neamul nostru, şi am vrut să fim cât mai mulţi de fapt. Câţi a trimis Dumnezeu, atâţia s-au adunat. E o zi importantă”, „Noi trebuie să avem un model, pentru că poporul care are un model, are verticalitate. Şi atâta timp cât îl păstrăm ca model, atâta vom fi şi noi”, „În primul rând vedem foarte multă lume bună, cu idei, cu patriotism născut, şi asta ne face mândri de raionul nostru”, au spus oamenii.

Un sobor de preoţi de la Mitropolia Basarabiei a interpretat mai multe cântece patriotice. Episcopul de Bălţi Antonie spune că acest spectacol va deveni de acum încolo o tradiţie.

„Am invitat aici toată lumea de bună credinţă, să ne bucurăm împreună la un spectacol de suflet, un spectacol creştin, şi românesc în acelaşi timp”, a declarat episcopul de Bălţi Antonie.

„Mă bucur că anul acesta au fost mult mai mulţi decât în anii precedenţi, şi a fost mult mai inimos, mai de la suflet. Mă bucur că oameni au venit să-şi aducă aminte de marele voievod, de unde venim, de unde ne tragem şi unde mergem”, a declarat directorul muzeului Nicolae Bulat.

Ştefan cel Mare a fost cel mai remarcabil domnitor al Moldovei în perioada medievală. A domnit aproape jumătate de secol, a ridicat 47 de biserici şi mănăstiri, contribuind astfel la promovarea culturii şi învăţământului la acea vreme.

 

 

Comentarii