Ştiri

Sursa imaginii: Facebook.com:Sirghe Cristina

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Cultură

27 Noi. 2019 / 19:40

„Liberă” - spectacolul care a dat start campaniei „16 zile de activism împotriva violenţei în bază de gen”

Un spectacol-document a dat start campaniei „16 zile de activism împotriva violenţei în bază de gen”. Piesa de teatru abordează problema violenţei asupra femeilor şi repercusiunile ei asupra generaţiei viitoare. Este istoria unei adolescente, care se confruntă cu stereotipurile de gen, la fel şi drumul tumultuos pe care îl parcurge până la realizarea visului său. Spectacolul „Liberă”, în regia lui Ianoş Petraşcu, a fost jucat aseară la Teatrul „Anton Cehov” din Chişinău, relatează Moldova 1.

„Am reuşit să colectăm foarte multe informaţii din regiune în urma istoriilor povestite de femei până în prezent, multor femei le este teamă să vorbească despre problemele lor, totuşi unele au avut curajul şi au vorbit despre drama prin care au trecut”, a declarat Varvara Gobzeva, manageră de proiect.  

Emoţionaţi şi meditativi, spectatorii spun că violenţa domestică poate fi combătută prin implicare. 

„Dramatic, foarte frumos. La şcoală mai mult să vorbească profesorii , chiar şi colegii între ei să se respecte”. „Nu m-am gândit vreodată că prin intermediul dansului pot fi transmise atâtea emoţii, personal nu am fost afectată de violenţă, dar problema persistă şi trebuie stopată”. „Ne-a părut foarte frumos spectacolul, fără cuvinte, dar cu emoţii, este o temă dureroasă pentru toată lumea”, au spus spectatorii.

Piesa de teatru urmează să fie jucată în alte cinci localităţi.

„Am  încercat să redau aceleaşi emoţii şi trăiri, am încercat să lucrez la maxim. Sper că istoria a fost percepută corect. Încercăm prin metode artistice să aducem la cunoştinţă oamenilor ceea ce de fapt este o problemă gravă a arăta că ne pasă şi că oamenii care au suferit vor fi auziţi”, a menţionat Arina Eremeeva, actriţă şi dansatoare.

Spectacolul „Liberă” a fost prezentat în cadrul campaniei „16 zile de activism împotriva violenţei în bază de gen”, care se va desfăşura până pe 10 decembrie. 

Comentarii

Ultimele Ştiri

Astăzi este marcată Ziua Nistrului

Ştiri / Social

31 Mai 2020 / 11:55

Astăzi este marcată Ziua Nistrului

Un nou protest al veteranilor de război

Ştiri / Social

31 Mai 2020 / 11:29

Un nou protest al veteranilor de război

COVID-19 continuă să facă victime în întreaga lume

Ştiri / Internaţional

31 Mai 2020 / 10:42

COVID-19 continuă să facă victime în întreaga lume

Importul de hrişcă va fi reluat în iulie

Ştiri / Social

31 Mai 2020 / 09:04

Importul de hrişcă va fi reluat în iulie

Vezi arhiva