Ştiri

Sursa imaginii: zgd.md

Postat de: trm.md

Ştiri / Cultură

16 Mai 2020 / 14:51

Limba română a rămas fără un mare patriot şi ocrotitor - Vlad Pohilă

Limba română a rămas fără un mare patriot şi ocrotitor. La vârsta de 67 de ani a decedat scriitorul, publicistul, traducătorul, Vlad Pohila, apreciat în 2010 cu cea mai înaltă distincţie a Republicii Moldova – „Ordinul Republicii”. „Remarcabil lingvist, strălucit publicist, care s-a ascuns în adâncul unei modestii rar întâlnite la noi”, astfel l-a apreciat regretatul poet Grigore Vieru. „Totul începe şi totul culminează, în existenţa mea, cu fascinaţia pentru limba mamei, adică pentru limba română”, spunea marele lingvist.

Deşi avea probleme de sănătate, Vlad Pohilă fusese externat de câteva săptămâni din spital şi era în plină forţă de creaţie. Încheiase munca la o carte despre marile personalităţi, pe care a avut norocul să le cunoască. Vineri urma să se întâlnească cu echipa de creaţie de la Biblioteca municipala „B.P. Hasdeu” pentru a pune la punct ultimul număr al revistei „Bibliopolis”, dar nu a mai răspuns la telefon. Avea 67 de ani, o inteligenţă sclipitoare, un rol deosebit în cultivarea, promovarea limbii române. 

„Foarte multă lume se implică în opera de renaştere, doreau schimbarea, doreau obţinerea unor drepturi pierdute de noi de cinci decenii din cauza ocupaţiei sovietice”, declarat scriitorul Vlad Pohilă.

Într-o emisiune la Radio Europa Libera, Vlad Pohilă a spus de unde-i vin rădăcinile.

„Am fost un norocos, am crescut într-o familie românească care nu a acceptat ocupaţia sovietică. Nouă copii am fost, mama ne-a transmis aceasta dragoste pentru istorie, pentru limba, literatura română, pentru credinţă”, a declarat Vlad Pohilă.

Născut pe 6 aprilie 1953, în satul Putineşti, raionul Floreşti, Vlad Pohilă a devenit un aristocrat al limbii române, autorul unor valoroase creaţii literare, eseuri lingvistice de înaltă ţinută, enciclopedism şi frumuseţe stilistică şi literară. Cunoştea mai multe limbi din care a tradus peste 20 de cărţi. A susţinut rubrici de cultivare a limbii la Radio Moldova, la alte posturi de radio şi TV, a scris articole pentru publicaţiile diasporei româneşti din Germania, Franţa, Grecia, Canada, SUA, Australia.

Comentarii