Ştiri

Sursa imaginii: facebook.com/Pavel Obreja

Postat de: trm.md

Ştiri / Cultură

24 Sep. 2020 / 14:15

Lupta dintre Ştefan cel Mare şi Suleyman Magnificul, transpusă pe o tablă de şah

Lupta dintre Ştefan cel Mare şi Suleyman Magnificul este înfăţişată pe o tablă de şah încrustată cu pietre swarovski. Lucrarea aparţine sculptorului Pavel Obreja. Piesele de şah care ajung să cântărească peste 15 kilograme au fost confecţionate manual timp de trei luni, transmite Mesager.

„Mi-a venit ideea să fac un set de şah cu tematică istorică care să reprezinte lupta între Ştefan cel Mare şi Sulima Paşa. Materiale am folosit bronz, alamă, lemn de cireş, de stejar şi nişte pietricele swarovski. Am pus mai multe la coroana cu Ştefan cel Mare, coroana soţiei sale şi, ca să nu-i supăr pe otomani, le-am pus şi lor ceva”, a spus Pavel Obreja.

Sculptorul spune că procesul de creaţie a fost unul migălos.

„Figurile sunt cunoscute, este Ştefan cel Mare, împăratul din partea moldovenilor, împăratul din partea turcilor, Suliman Paşa, ambii sunt cu soţiile, ofiţerii din armata respectivă. Turlele sunt inspirate din cele de la moldovenii de la Cetatea Sorocii, cele de la turci de la moschee”, menţionează sculptorul.

Lucrarea are o greutate totală de peste 15 kg şi un preţ pe potrivă. Sculptorul îşi propune să creeze şi alte exemplare de acest gen.

„Acest set de şah se va simţi foarte bine într-un birou, în casa mare a cuiva. Nu este o lucrare de exterior, dar de interior. E de vânzare această lucrare şi preţul ei este de cinci mii de euro. Această lucrare nu va fi singurul exemplar”, mai afirmă sculptorul.

Pavel Obreja este şi autorul sculpturii celor doi îndrăgostiţi, statuie amplasată pe strada pietonală Eugen Doga din capitală.

Comentarii