Ştiri

Sursa imaginii: moldpres.md

Postat de: trm.md

Ştiri / Cultură

15 Feb. 2020 / 12:21

Maestrul Ion Daghi a inaugurat o expoziţie de lucrări inspirate din universul poeziei eminesciene

De şase decenii îşi transpune dorul, dragostea, admiraţia pentru creaţia eminesciană în opere plastice de mare valoare şi trăire spirituală, apreciate şi cunoscute departe de hotarele republicii. Vorbim despre maestrul Ion Daghi care a inaugurat la galeria Constantin Brâncuşi o expoziţie de lucrări inspirate din universul poeziei eminesciene, relatează Moldova 1.

Prima lucrare de inspiraţie eminesciană - Ion Daghi a realizat-o în 1960 şi este intitulată „În vraja nopţii”.

„Acesta-i Nistrul, şi luna, şi noi în doi când nu-i nimeni în afară de natură. Asta-i în rezultatul cunoaşterii poeziei de dragoste a lui Eminescu”, a menţionat artistul plastic, Ion Daghi.

„Este unicul artist nu doar din RM, dar din întreg spaţiul românesc, care iată de 60 de ani de activitate este inspirat de opera marelui poet. Este ceva unic la noi. Peparcursul anilor a realizat sute de lucrări, aici sunt doar o parte”, a spus preşedintele UAP, Dumitru Bolboceanu.

„Daghi într-un fel priveşte lumea cu ochii lui Eminescu. Tema eminesciană este uns din chintesenţele plasticianului. Atinge integritatea în tot ce face: integritatea tematică, integritatea culorii, imaginii”, a declarat criticul literal Constantin Spânu.

„Cine nu-l cunoaşte pe Eminescu-să vină la expoziţia aceasta fiindcă aici este Eminescu în imagini, este Eminescu în poezie”, a declarat artistul plastic, Tudor Botin.

„Prezintă lumea interioară a domnului Daghi şi lumea interioară a lui Eminescu - asta se reflectă în operele sale”, a precizat conferenţiarul universitar, UTM, Elena Madan.

Poeziile de dragoste, cele patriotice, cu profunzimi filosofice ale lui Mihai Eminescu au devenit parte a vieţii şi creaţiei lui Ion Daghi.

La cei 84 de ani ai săi, Ion Daghi este fascinant prin modul cum recită, cunoaşte, simte opera lui Eminescu, iar în creaţia sa - artistul nu ilustrează moştenirea literară a poetului, ci creează o lume a sa. Tărâm de visare şi înălţare în cosmosul Luceafărului”, a declarat artistul plastic, Ion Daghi.

La această vârstă venerabilă, Ion Daghi este şi un cadru didactic respectat.

„Domnul profesor Daghi este un creator inventiv cunoaşte fiecare an din faţa poetului, fiecărui an i-a dedicat o lucrare. El este valoros şi prin ce face zilnic la Universitatea tehnică, predă 3 discipline”, a declarat academicianul Ion Bostan.

Ion Daghi continuă să lucreze la Universitatea tehnică,iar în atelier plăzmuieşe impresionante ecouri în culori şi imagini ale creaţiei geniului pentru viitoarele expoziţii. Aceste lucrări pot fi văzute la galeria Constantin Brâncuşi pînă în data de 1 martie.

 

Comentarii