Ştiri

Sursa imaginii: canal2.md

Postat de: Svetlana Cojocaru

Ştiri / Cultură

03 Sep. 2019 / 16:28

Maestrul Ion Druţă împlineşte 91 de ani

Autorul „Frunzelor de dor”, maestrul Ion Druţă, sărbătoreşte, astăzi, 91 de ani de la naştere. A scris despre minunatele răsărituri şi apusuri de soare în Câmpia Sorocii, despre problemele pământului, ale oamenilor, despre revenirea la credinţă, a apărat valorile într-o perioadă dominată de interdicţii.

Operele lui Ion Druţă, adunate în patru volume, „Frunze de dor”, „Balade din câmpie”, „Ultima lună de toamnă”, „Povara bunătăţii noastre”, „Clopotniţa”, „Horodişte”, „Întoarcerea ţărânii în pământ”, „Biserica albă”, „Toiagul păstoriei” etc., fac parte din fondul de aur al literaturii naţionale contemporane.

Ion Druţă s-a născut pe 3 septembrie 1928, în satul Horodişte, raionul Donduşeni. Primul volum de schiţe şi nuvele, „La noi în sat”, apare în anul 1953, urmat de alte lucrări de proză scurtă şi de romanele „Frunze de dor”, „Povara bunătăţii noastre”.

Din 1987 Ion Druţă este preşedinte de onoare al Uniunii Scriitorilor din Moldova, post în care a fost ales unanim la Adunarea Generală a scriitorilor. El a fost decorat cu mai multe ordine şi medalii, deţine titlul de Scriitor al Poporului. Ion Druţă membru de onoare al Academiei Române, membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

În 2008, lui Ion Druţă i se înmânează Premiul de Stat al Republicii Moldova în domeniul literaturii „pentru contribuţia de excepţie la dezvoltarea culturii şi literaturii naţionale şi universale”.

În 2004, la iniţiativa scriitorului este înălţat, lângă Soroca, monumentul Poetului Anonim, numit „Lumânarea Recunoştinţei”.

Comentarii